TIMISOARA. Aeroportul International ”Traian Vuia” din Timisoara este grav afectat din cauza anularii curselor aeriene pe fondul crizei de coronavirus.
Directorul Dan Idolu spune ca 94 la suta din personal se afla in somaj tehnic si ca deja a facut un plan de restructurare. Veniturile s-au redus cu 90 la suta, iar de la 1 iulie nu se stie ce va urma.
”Aeroportul Timisoara este in aceeasi situatie in care se afla toate aeroporturile din Europa si, cu siguranta, cele din Romania. Vorbesc de cele care conteaza: Otopeni, Iasi, Cluj, Sibiu, Bacau, Timisoara, care pana in 2019 aveau rezultate operationale si financiare pozitive si care acum sunt afectate. Nu vreau sa vorbesc de cele care pana acum, datorita activitatii reduse, puteau sa aiba acces la bani publici, adica la subventii. Noi am functionat ca o societate comerciala pe actiuni, pe principii economice si neavand venituri, incepand din 20 martie, 90 la suta s-au redus veniturile, este evident ca este o situatie dezastruoasa”, spune directorul Aeroportului Timisoara, Dan Idolu.
Traficul de calatori a scazut cu 99 la suta, iar daca pana acum media doar pe ruta Timisoara – Bucuresti a fost de 2.000 de calatori, acum aceasta a ajuns la doar 84 de pasageri.
”Traficul a scazut undeva la 99 la suta, veniturile cu 91,2 la suta, in functie de luna, incepand cu luna martie, unde am avut 67 la suta scaderea veniturilor, au urmat aprilie si mai dezastru, care continua si in aceasta perioada din luna iunie. Chiar daca s-a deschis, de exemplu, traficul din 18 mai pana in 31 mai, sa luam ca exemplu cursele Timisoara – Bucuresti, compania Tarom efectueaza aceste curse, daca anul trecut erau undeva la 2.000 de pasageri pe zi pe curse interne, acum media este de 84 de pasageri. Chiar daca se deschid cursele, inertia este foarte mare si concluzia nu poate fi decat ca perspective imediate de mai bine nu exista. Tocmai de ceea este foarte important sa nu mai existe restrictii de trafic. Este important sa urmaresti persoana vulnerabila, nu avionul, ca sa fim si noi in randul tarilor vecine noua, cum ar fi Bulgaria, Serbia, Ungaria, in care de pe aeroporturile Sofia, Belgrad si Budapesta se opereaza.si acum, cetatenii romani merg la Budapesta, zboara, vin rutier acasa, deci nu cred ca e o metoda de a inchide Aeroportul Timisoara, de a restrictiona zborurile, benefica din punct de vedere sanitar”, a mai spus Idolu.
Vestile proaste sunt si mai multe, la Aeroportul Timisoara, 94 la suta din angajati fiind in somaj tehnic si nu se intrevede o revenire brusca a situatiei economice.
”La ora actuala 93 – 94 la suta din personal este in somaj tehnic, am suspendat toate contractele de servicii, de lucrari, mai putin cele de investitii, mai ales cele din fonduri europene si am pastrat o oarecare lichiditate financiara astfel incat sa supravietuim pana la 30 iunie. Asa am programat si am reusit. Dupa 1 iulie nu stiu ce va fi. In acelasi timp, ca sa reusim sa asiguram lichiditatea, am fost singurii din tara pana la ora aceasta, cand am depus documentatii la Guvernul Romaniei, am avut cateva intalniri cu Comisia Europeana, Consiliul Concurentei, de a aproba un ajutor de stat pentru Aeroportul Timisoara de 15 milioane de lei, care sa asigure supravietuirea pana la 31 decembrie. Dar toate astea dureaza. Sunt acte birocratice si chiar daca se deschide traficul maine, pana pasagerii revin spre zbor, dureaza luni de zile. Si, chiar daca se deschide traficul de maine, banii incasati vin undeva la 60 de zile, in cazuri optimiste, pentru ca si companiile au probleme. Deci problemele financiare acute se vor manifesta in lunile iulie, august, septembrie. Suntem ca orice societate comerciala care nu are venituri, chiar daca a redus cheltuielile sa supravietuim 4 luni cat nu am incasat, chiar daca am facut aceste eforturi, nu inseamna ca sunt o solutie pentru moment. Solutia aceasta a fost de a supravietui pana in 30 iunie, dupa 1 iulie nu mai stiu”, a declarat Dan Idolu.
Directorul Aeroportului Timisoara spune ca a facut si un plan de restructurare de personal.
”Am facut si un plan de restructurare de personal, dar moderat. Este o masura care iarasi nu a fost explicitata suta la suta si avem temeri, aceea a subventionarii somajului tehnic care a functionat bine pana acum, cel putin AJOFM-ul local, care a rambursat banii foarte repede, dar nu stim daca de la 1 iunie se subventioneaza somajul tehnic fie 41,5%. Dar e aberant sa chemam oameni la lucru sa beneficieze societatea de 41,5%, daca nu au de lucru. Aceste reglementari trebuie sa fie foarte clare sau precise”, a mai precizat Dan Idolu.
Contractele de servicii si lucrari au fost suspendate. Au ramas in derulare doar cele pe fonduri europene.
Marea grija a Ministerului Transporturilor, principalul actionar al aeroportului din Timisoara insa a fost schimbarea consiliului de administratie. Noii membri sunt apropiati ai Partidului National Liberal. Printre ei se numara consilierul personal al ministrului Marcel Vela, un fost politist DNA, iesit la pensie si reangajat la minister, si consilierul personal al primarului Nicolae Robu.