Opinia Timisoarei

Situatie halucinanta in transferurile pacientilor COVID in stare grava. Familiile refuza relocarea in sectii ATI din alte spitale. Cazuri si la Timisoara

TIMISOARA. Desi in stare critica si cu sanse foarte mici de a prinde un pat intr-o sectie ATI, familiile multor bolnavi refuza transferul acestora spre alte spitale decat cele in care asteapta eliberarea unui loc la Terapie Intensiva.

CITESTE SI: Pacienti COVID intubati, adusi cu un avion Spartan al Fortelor Aeriene Romane la Timisoara. Sunt transferati in Ungaria la Szeged. Foto si video

Intrebati care au fost criteriile care au stat la baza alegerii pacientilor COVID care sa beneficieze de un transfer in Ungaria, in baza ajutorului oferit de statul vecin, care si-a aratat disponibilitatea de a prelua spre ingrijire 50 de romani in sectiile ATI din Szeged si Debrecen, medicii spun ca au analizat gravitatea starii de sanatate si proximitatea fata de frontiera.

Din punctul nostru de vedere primii doi pacienti au avut ca si criteriu aproprierea Timisoarei de Szeged, iar din punctul de vedere al pacientilor pe care am decis sa ii transferam a fost gravitatea starii lor. Erau paciente care trebuiau sa beneficieze de un loc de ATI si asa cum stiti si dumneavoastra, din pacate in Timisoara nu avem niciun pat de ATI liber„, a explicat medicul Mihai Grecu, sef UPU Spitalul Judetean Timisoara.

Acesta a precizat ca, de-a lungul timpului, dar si acum au fost si sunt cazuri in care familiile nu si-au dat acordul pentru transferul rudelor in stare critica, fie si in sectii de Terapie Intensiva din alte orase, judete ori din strainatate, mai ales acum ca vecinii unguri ne-au sarit in ajutor.

Au fost situatii, inclusiv cand am discutat despre transferuri interne ale pacientilor, refuzuri ale acestora sau ale familiilor acestora de a fi transferati intr-o alta unitate sanitara sau intr-un alt judet. Nu vor sa plece. Prefera sa astepte intr-o structura de primiri urgente. Nu e o problema a Timisoarei, a Bucurestiului, a Aradului. Este o problema generala cu care ne confruntam. De-abia reusim sa facem rost si sa obtinem acceptul pentru un pacient in spital, ca ne lovim de refuzul de transfer. La inceputul acestei perioade, in valurile precedente, am avut refuzuri inclusiv pana la Lugoj sa se duca pacientii, desi ar fi beneficiat acolo de un pat de Terapie Intensiva„, a declarat medicul Mihai Grecu, sef UPU Spitalul Judetean Timisoara.

Va reamintim, in baza sprijinului oferit de Ungaria pentru ingrijirea a 50 de pacienti COVID in stare critica, joi, au fost transferati primii bolnavi romani. Este vorba de o femeie din Timisoara, de 66 de ani, care a ajuns la spitalul din Szeged, si de 5 pacienti adusi cu un avion al MApN de la Bucuresti la Oradea, de unde au fost preluati cu ambulantele si transportati la spitalul din Debrecen.

Alti 3 bolnavi intubati au venit cu o aeronava militara Spartan, joi seara, din capitala la Timisoara, de unde au fost dusi in Urgente la Spitalul Judetean, din ratiuni de siguranta.

Vineri dimineata, in jurul orei 8.00, acestia au plecat cu ambulantele la spitalul din Szeged.

Joi, in cursul dupa-amiezii o alta femeie din Timisoara, care urma la randu-i sa ajunga in Ungaria, nu a rezistat transferului catre Szeged. Inca inainte de a iesi echipajul medical din Timisoara, starea de sanatate a bolnavei s-a inrautatit brusc, astfel ca s-a luat decizia intoarcerii la spital, unde la scurta vreme, in urma unui stop cardio-respirator, s-a stins.

„Continuam sa transferam, ii ducem catre cele doua orase clinici universitare din Ungaria. Multumim pentru acest sprijin pentru ca e important pentru noi. … Noi transferam pacienti din UPU, nu din ATI din spitale. Astazi (joi, n.r.), in Bucuresti, sunt zeci de persoane care sunt in UPU, intubate, care practic ar trebui sa fie pe ATI. Neavand loc in ATI, trebuie sa ii ducem undeva, iar acesta este un sprijin extraordinar, e un semn de solidaritate pe care l-a avut si Romania fata de alte state. Asta e UE si e bine ca o avem”, a spus Cseke Attila, ministrul interimar al Sanatatii.

 

VIDEO: George Stefanita

Exit mobile version