TIMISOARA. Mai multi reprezentanti ai societatii civile protesteaza la Timisoara fata de starea in care se afla mai multe monumente istorice din oras. Joi, cativa dintre ei au mers la Monumentul Fidelitatii din Cimitirul Eroilor, pentru a le cere autoritatilor locale sa-si indrepte atentia spre statuile care amintesc de momentele istorice ale orasului.
Mai mult decat atat, ei spun ca vor sa se ocupe si de acvariul restaurant de langa Opera, mai ales ca noul primar, Nicolae Robu, a spus ca va scapa Timisoara de el.
„Este un monument funerar in Cimitirul Eroilor, Monumentul Fidelitatii, mai exista un monument cu 70 de ani mai batran decat acesta, asupra caruia ne-a atras atentia domnul profesor arhitect Mihai Opris, un erudit al Timisoarei, vrem sa il recuperam si pe acesta, il vom identifica, este tot o coloana care comemora disparitia unei manastiri franciscane la sfarsit de secol XVIII, care se afla aici si trebuie adusa in oras pentru ca are valoare istorica. Celelalte sunt Fabrica de ciorapi, Abatorul si Solventul. Vom merge si acolo. Vrem de la autoritati grija pentru valorile patrimoniale ale orasului si pentru identitatea noastra istorica si culturala”, a declarat Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara.
Reprezentantii societatii civile considera ca Timisoara poate invata mult de la Sibiu, deoarece fosta capitala culturala europeana este un model de dezvoltare economica prin cultura. Ei spun ca au decis sa protesteze asupra dezordinilor patrimoniale. Vor sa mai organizeze astfel de intalniri si in groapa parasita de pe strada Emanoil Ungureanu, unde a fost inceputa o constructie, dar si la Gara de Nord, cu maidanezii, in sala de asteptare, a spus Daniel Vighi, membru al Societatii Timisoara, mai in gluma mai in serios.
„Acum este un singur guvern, deci nu se mai poate da vina ca gara apartine guvernului, nu primariei. Primaria este de aceeasi culoare si atunci dumnealor ne vor salva de aceasta rusine care este gara Timisoarei”, a completat Vighi.
In ceea ce priveste Monumentul Fidelitatii, societatea civila cere ca acesta sa fie mutat intr-una din pietele Timisoarei. Exista si un proiect de amplasare in acest sens, realizat de arhitectii Serban Sturdza si Radu Mihailescu. In plus, ei fac si un apel la timisorenii cu bani, sa se implice pentru restaurarea mai multor monumente din oras.
Monumentul Fidelitatii aminteste de asediul Timisoarei din 1848. A fost inaugurat in anul 1854, in Piata Libertatii, dar in 1936 a fost mutat in Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. Cei din Societatea Timisoara s-au gandit sa-l mute in Parcul Civic din spatele magazinului Bega si vor depune documentatia necesara saptamana urmatoare, la Primaria Timisoara.
Foto: Virgil Simonescu