Dupa ce zile la rand au alimentat cu picatura si au platit cu maruntis, acum soferii au gasit o alta forma de protest fata de scumpirea combustibililor. Tinerii din mai multe orase au anuntat ca, timp de trei zile, nu vor trece pe la pompe. La aceasta ora, in sedinta Coalitiei se discuta despre scandalul preturilor carburantilor.
Soferii din mai multe orase au protestat, in ultimele doua saptamani, din cauza pretului mare al carburantilor.
Pretul unui litru de carburant a depasit, la inceputul acestui an, pragul de 5 lei. Mai mult, in toamna lui 2011 se estimeaza un pret de aproximativ 7 lei pe litrul de benzina. Retelele de socializare sunt pline de mesaje care indeamna la protest.
Guvernul vrea sa ia masuri pentru a evita intelegerile intre companiile petroliere. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, spune ca sunt semnale ca profiturile acestor firme ar fi fost transferate in mod ilegal in paradisuri fiscale. Ialomotianu a mai spus ca legislatia in domeniul concurentei trebuie modificata astfel incat sa se evite formarea unor carteluri pe piata carburantilor.
Astazi sunt asteptate si primele rezultate ale controlului Fiscului la companiile petroliere. Actiunea ANAF a fost demarata saptamana trecuta, cand premierul Emil Boc a amenintat benzinarii cu noi impozite daca profitul este nejustificat. Despre scandalul preturilor carburantilor se discuta la aceasta ora si in sedinta Coalitiei.
Cat ar pierde companiile petroliere daca n-ar mai alimenta nimeni masina o zi
Ce efecte banesti ar avea un boicot total impotriva benzinariilor Petrom, Rompetrol si LukOil? Desi este doar un scenariu, analiza realizata de site-ul money.ro poate da o idee asupra pierderilor pe care le-ar avea companiile in doar o zi de protest al soferilor.
Datele folosite luate din raportarile companiilor in cazul Petrom si Rompetrol si de declaratiile unui oficial de varf al LukOil privind rezultatele de anul trecut ale companiei. Presupunem o dinamica egala a vanzarilor din acest inceput de an cu aceea din primul trimestru al anului trecut. De asemenea, pentru usurinta calcului, consideram un pret de 5 lei pe litru ca o medie intre benzina si motorina si un curs de schimb leu – euro de 4,27 asa cum a fost afisat, vineri, de BNR . Au fost luate in calcul doar vanzarile din tara ale companiilor care sunt cei mai mari jucatori de pe piata carburantilor.
In primul trimestru al anului trecut Petrom a vandut 880.000 de mii de tone de combustibil in benzinarii. Rezulta o cantitate medie de 9.777 de tone pe zi. Cum o tona de benzina ori motorina are aproximativ 1.300 de litri rezulta ca zilnic s-ar vinde circa 12,7 milioane de litri. Boicotul total de o zi impotriva Petrom ar vaduvi astfel compania de 63,5 milioane de lei sau 14,87 milioane de euro.
281.000 de tone de combustibili reprezinta vanzarile din retail ale Rompetrol in aceeasi perioada a lui 2010, adica 3.122 de tone zilnic sau 4,06 milioane de litri. Boicotul impotriva Rompetrol i-ar priva pe kazahi de 20,3 milioane de lei sau 4,75 milioane de euro. Si asta in doar o zi.
Potrivit directorului de dezvoltare de la LukOil Romania, Constantin Tampiza, compania rusa a vandut, tot anul trecut, 640.000 de tone de carburanti la pompa. Calculul hartiei arata ca vanzarea medie pe o zi ar fi de 1.753 de tone ori 2,28 milioane de litri. Compania ar incasa, astfel, 11,4 milioane de lei sau 2,67 milioane de euro bani de care o puteti lipsi daca nu mai alimentati o zi de la benzinariile LukOil. Astfel, calculele facute arata ca un boicot total de o zi asupra celor trei companii care fac jocurile pe piata autohtona a carburantilor le-ar produce acestora o “gaura” de 22,29 milioane de euro.
Petrom, Rompetrol si LukOil sunt, in aceasta ordine, cei mai mari jucatori de pe piata locala a carburantilor.
La Timisoara, soferii sunt neincrezatori
In timp ce unii protesteaza in tara, soferi din Timisoara cred ca actiunile de acest fel sunt inutile. Oamenii spun ca timisorenii nu vor renunta niciodata la masini si ca o mana de oameni nu vor putea sa schimbe ceva.
Protestul din Timisoara nu a fost organizat de nicio asociatie, ci s-a raspandit numai pe retelele sociale. Initial, pe internet au aparut indemnuri la proteste in 17, 18 si 19 ianuarie. Protestele insa au inceput cu o saptamana inainte. O actiune similara este programata, separat, si de catre motociclistii timisoreni.