Opinia Timisoarei

Solutii pentru a scapa de deseurile vegetale din gospodarii. RETIM ridica deja deseuri vegetale in baza Abonamentului Verde. Foto

TIMISOARA. Toamna este pe sfarsite, iar gospodarii care doresc sa scape legal si ecologic de frunzele si crengile adunate in curti pot apela la solutiile oferite de RETIM. Compania pune la dispozitie Abonamentul Verde, dar si alte optiuni pentru gestionarea corecta a deseurilor vegetale.

Ce inseamna Abonamentul Verde?

Abonamentul Verde este un serviciu optional, disponibil utilizatorilor casnici si noncasnici din Zona 1 Timisoara, care include urmatoarele 32 de localitati: Timisoara, Becicherecu Mic, Biled, Bucovat, Carpinis, Cenei, Checea, Dumbravita, Dudestii Noi, Fibis, Foeni, Ghiroda, Giarmata, Giulvaz, Giroc, Iecea Mare, Masloc, Mosnita Noua, Ortisoara, Otelec, Parta, Peciu Nou, Pischia, Remetea Mare, Sacalaz, Sanandrei, Sanmihaiu Roman, Satchinez, Sag, Sandra, Uivar si Varias.

Serviciul este disponibil in perioada 1 martie – 30 noiembrie, la un tarif de 92,06 lei/luna, tva inclus, si include o pubela verde de 240 litri, destinata exclusiv deseurilor vegetale. Plata abonamentului se face doar in lunile in care serviciul este activ, iar pubela este ridicata o data la doua saptamani de echipele RETIM. Deseurile vegetale astfel colectate sunt transportate pentru compostare la depozitul de la Ghizela.

In pubela verde pot fi puse frunze, iarba, flori uscate, rumegus, fan, paie, dar si crengi, nuiele sau ramuri de copaci. Acestea din urma trebuie maruntite si nu trebuie sa aiba mai mult de 1 metru si grosime mai mare de 12 cm.

Primele ridicari de deseuri vegetale de la abonații din Timisoara, Giroc, Sanandrei, Peciu, Giarmata Mare si Ghiroda s-au realizat deja, facilitand curatenia de toamna in curtile si gradinile acestora.

Pentru a beneficia de acest serviciu, cei interesati sunt invitati sa trimita o solicitare la adresa contractare@retim.ro sau sa viziteze casieria RETIM de pe Str. Gh. Lazar nr. 24, Timisoara.

Timisorenii care nu vor sa aplice pentru abonamentul RETIM au varianta predarii gratuite a deseurilor vegetale la cele 4 centre de aport voluntar din Timisoara.

Calea Torontalului, nr. 94 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
Calea Mosnitei, nr 2-4 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
Str. Avram Imbroane, nr 70 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta Calea Chisodei, Str. Mile Carpenisan, nr 3) (L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00)

Si in aceasta situatie trebuie respectate cateva reguli. Crengile trebuie taiate la lungimi de aproximativ 50 cm si legate in manunchiuri, in timp ce iarba si frunzele trebuie sa fie puse in saci si golite la predarea la centre. Cantitatea de deseuri vegetale preluata gratuit la centre este de 3mc/persoana/luna.

Solutii pentru zonele rurale

Pentru abonatii din zonele rurale ale judetului Timis, care nu au acces facil la punctele de colectare, si nu sunt interesati sa aplice pentru Abonamentul Verde, RETIM recomanda o alternativa ecologica: compostarea. In urma unei initiative sustinute de Consiliul Judetean Timis (CJ Timis) si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis (ADID Timis), 35.000 de gospodării din aceste zone au primit eco-compostoare, care permit transformarea deseurilor vegetale in ingrasamant natural, direct la domiciliu.

In cazul in care nu au compostoare, timisenii care doresc sa se debaraseze de deseurile vegetale din gospodaria proprie trebuie sa sune la primarii pentru a afla unde le pot preda.

Gestionarea corecta a deseurilor vegetale este o responsabilitate comuna, care contribuie la protejarea mediului si la imbunatatirea calitatii vietii in comunitate. RETIM incurajeaza adoptarea unor solutii sustenabile, precum compostarea sau predarea deseurilor vegetale catre punctele de colectare autorizate„, au declarat reprezentantii operatorului de salubrizare.

De ce arderea deseurilor vegetale NU este o solutie?

Arderea deseurilor vegetale este interzisa prin lege si poate atrage amenzi semnificative. In afara de aspectul legal, aceasta practica are un impact negativ major asupra mediului si sanatatii. Focurile nesupravegheate pot scapa de sub control, punand in pericol gospodariile si mediul inconjurator, iar arderea elibereaza in atmosfera particule fine si gaze toxice, care contribuie la poluare si afecteaza calitatea aerului pe care il respiram.

Exit mobile version