Un somn mai lung de opt ore sau mai scurt de sase ore pe noapte creste considerabil riscul de maladii cardiovasculare, sustin cercetatorii din domeniul cardiologiei.
Persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte se confrunta cu un risc dublu de declansare a accidentelor vasculare cerebrale si a infarctelor. Riscul de insuficienta cardiaca este, in cazul acestor persoane, de 1,6 ori mai mare, potrivit www.rtv.net.
Pentru persoanele care dorm peste opt ore pe noapte, riscul de anghina pectorala este de doua ori mai mare, iar riscul de declansare a unei boli coronariene este de 1,1 ori mai mare.
Oamenii de stiinta au monitorizat 3.019 persoane in varsta de peste 45 de ani care au participat la un studiu national despre nutritie realizat la nivel national in Statele Unite, pentru a evalua amploarea problemelor de sanatate cu care se confrunta cetatenii acestei tari.
Rezultatele studiului au fost prezentate la cea de-a 61-a conferinta anuala organizata de American College of Cardiology, la Chicago, la sfarsitul saptamanii trecute.
„Avem de acum un indiciu care ne arata ca somnul poate avea un impact asupra sanatatii cardiace„, a declarat medicul Rohit Arora, profesor la facultatea de medicina din Chicago, coordonatorul studiului.
Desi rezultatele confirma concluziile unor studii de mai mica amploare realizate in trecut, cercetatorii americani sustin ca in noul studiu este vorba de primul esantion national reprezentativ pentru populatia americana, care stabileste o legatura clara intre durata somnului si sanatatea cardiovasculara.