Sonc cât vezi cu ochii, purcei invartiti ușurel pe rotisor, la foc mic, dar și caltaboși, tobă, cârnați și multe, foarte multe bunătăți îi așteaptă pe timișoreni la unul dintre cele mai delicioase festivaluri din Banatul istoric.
CITESTE SI: Se introduce gazul in alte 13 localitati din Timis. Unde se extinde reteaua de distributie
Festivalul Baconului sau Slaninijada are loc în orașul Kacarevo, în Serbia, la 130 de kilometri de Timișoara, aproape de Pancevo, iar pentru 4 zile, centrul orășelului se umple de oameni, fum de grătare și miros de șonc.
Se spune că festivalul s-a născut într-o „kafana” (local micuț) unde mai multi sateni au început să se certe pe tema preparării celui mai grozav sonc. Fiecare dintre ei susținea cu tărie că rețeta lui este cea mai grozavă.
Pentru a stabili adevaul, cu toții au decis că în două săptămâni să pregătească primul „slaninijada„, o serbare, în cadrul căreia să organizeze o competiție serioasă cu degustări. Se întâmpla în anul 1988.
De atunci și până astăzi, concursul s-a transformat într-un adevărat festival gastronomic la care o mulțime de producători participa cu standuri, iar vizitatorii sunt îmbiati să cumpere bunătăți delicioase la prețuri foarte mici.
În cadrul târgului se vând o mulțime de delicatese și produse artizanale cum ar fi bomboane făcute în casă, ciocolată, prăjituri, produse de patiserie, mezeluri făcute din carne de porc.
Printre bunătățile locale se numără „Švargla„, o specialitate de tobă sârbească, sau „Kavurma„, o tochitură tradițională, făcută din bucățele de carne de porc prăjite. La festival se mai găsesc o sumedenie de cârnăciori și, evident, foarte mult bacon preparat după diferite rețete păstrate cu sfințenie din moși strămoși.
Turiștii pot vedea demonstrații ale bucătarilor, pot să guste bunătăți fel de fel, să participe la spectacole folclorice și să urmărească focul de artificii.
De departe, însă, atracția numărul unu a festivalului de la Kacarevo o reprezintă competiția de preparat soncul, iar la final cel mai gustos va fi premiat. În concurs intră în fiecare an și români din Banat.
Slaninijada se organizează mereu în luna februarie, deoarece, în această perioada, spun cunoscătorii, soncul ajunge la savoarea deplină.
Ediția din acest an debutează în 15 februarie cu Parada Soncului în parcul central din Kačarevo. Festivalul se va încheia în 18 februarie.
FOTO: slaninijada.rs