Ca produs sparanghelul apare pe piata in doua variante: una comuna – verde si una de lux – alba, cu variatii de pret si de utilizare in arta culinara.
In varianta verde sparanghelul este un antreu, ingredient in salate si supe sau garnitura insotind diferite feluri de carne (in general peste si pasare) fiind servit crud, gatit la abur, fiert, prajit incins-rapid (stirr fried – wok) sau chiar pe gratar in diferite formule culturale de la bucataria asiatica la cea americana.
Sparanghelul contine 93% apa, foarte putine calorii si foarte putin sodiu, pe langa aceasta este o buna sursa de vitamine (A, B6, C, E, K), calciu, magneziu, zinc, rutina (bioflavonoid), timina (fosfat), riboflavina (fosfat), niacină (acid nicotinic sau Vitamina B3), acid folic, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, seleniu si crom – care il fac ideal in dietele pentru slabit, mentinerea greutatii, pastrarea tonusului si sustinerea efortului intelectual si combaterea stresului.
Sparanghelul are proprietati extraordinare: detoxifiaza, actioneaza antiimbatranire, este considerat afrodiziac, protejeaza impotriva cancerului, amelioreaza durerile si inflamatiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inima si malformatiile congenitale.
Sursa: agrointel.ro, csid.ro