TIMISOARA. Bugetul Timișoarei a fost adoptat de consilierii locali, într-o ședință online care a avut loc marți, 1 aprilie. Valoarea totală este de 2,65 miliarde lei, ușor mai mare decât cel de anul trecut.
CITESTE SI: Un corporatist din Timisoara a castigat marele premiu de 6 milioane de euro la loto. Si-a ridicat deja banii
Pentru Capitolul Dezvoltare au fost alocați 1,35 miliarde de lei, însă peste o treime din sumă va fi pentru achiziția de noi mijloace de transport în comun.
De asemenea, bani au mai fost alocați pentru investiții precum Pasajul Solventul, Podul Solventul, Podul Iuliu Maniu, Pasajul Slavici-Polonă sau Pasarela Îndrăgostiților, care stă închisă de mai mulți ani. De asemenea, au mai fost prevazuți bani pentru regenerarea urbană din Piața Traian, Traseul Revoluției, Sala Polivalentă de pe strada Podeanu sau retehnologizare la Colterm.
La Funcționare, 1,3 miliarde de lei au fost alocați pentru spații verzi, curățenie, asistență socială, sport sau cultură, iar 234 de milioane lei sunt pentru salariile personalului.
Consilierii locali au formulat amendamente, în timpul ședinței.
Simion Moșiu de la PNL a propus: lărgirea podului spre Ghiroda, cumpărarea unei scene mobile de 60 mp, care să poată fi montată de două persoane – 500.000 lei, o tribună mobilă de 300-400 locuri – 100.000 lei și documentație pentru Ceasul Floral – 300.000 lei.
Fostul viceprimar Cosmin Tabără (PNL) a propus: cumpărarea de materiale didactice pentru orele de sport – 500.000 lei.
Silvia Chițac (PNL) a cerut 200.000 lei pentru PT – amenajare de spații pentru mamă-copil în parcuri.
„Este vorba despre spații sigure și decente, în care femeile să poată alăpta. În România, rata alăptării exclusive este 12,6%, iar la nivel regional, în Banat, este mai mică de 10% (…) Cred că avem datoria să facem bine pentru familiile din Timișoara și cred că este o modalitate prin care putem să venim cu un sport în ceea ce privește sprijinirii natalității în orașul nostru”, a spus Chițac.
Liderul de grup al PNL, Adrian Lulciuc, a cerut 200.000 de lei pentru DALI referitor la grădini urbane în cartierul Lipovei.
Ilie Sârbu (AUR) a avut patru amendamente. Este vorba despre: „Studiu de Fezabilitate – Amenajare Port Timișoara și Bază Olimpică de Canotaj și Caiac-Canoe”, „Studiu de Fezabilitate – Amenajarea unui bazin de înot semiolimpic (Uszoda)”, „Studiu de Fezabilitate – Amenajare Compartiment Primiri a Urgențelor pe lângă Cinci Centre de Permanență” și „Placă de informare despre istoria piețelor istorice din Timișoara (Piața Sfântul Gheorghe, Piața Unirii, Piața Libertății și Piața Victoriei)”. A propus pentru acestea sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei, iar colegii l-au atenționat că sumele sunt mult prea mici. De fapt, consilierul local a încurcat cifrele, fiind vorba de 100.000 și 200.000 de lei.
„Sunt un pic zăpăcit, că nu mă pricep la sumele astea care sunt în… Dar este vorba despre 100.000 lei”, a explicat Sîrbu.
Ovidiu Merean (USR) a propus 250.000 lei pentru cumpărarea unor dispozitive de măsurare a traficul pietonal și velo și 275.000 lei pentru PUZ-ul de la parcarea de la Gara de Nord.
A urmat viceprimarul Ruben Lațcău, care a propus un șir de amendamente, despre care spune că le-a depus la Serviciul administrație locală.
La votul consilierilor au fost respinse propunerile lui Simion Moșiu (pentru Ceasul Floral au fost prevăzuți bani în buget). Propunerile lui Ilie Sârbu au fost respinse în bloc.
În final, proiectul de buget al orașului Timișoara a fost adoptat cu 25 de voturi pentru și unul împotrivă.