Spatii verzi, piste de biciclete si 4 piete renovate in Traian, la Timisoara. Se cauta proiectant pentru schimbarea la fata a intregii zone

TIMISOARA. Un pas mai aproape pentru schimbarea la fata a zonei Traian din Timisoara. Autoritatile cauta o firma care sa se ocupe de proiectare pentru „Regenerarea urbana – Zona Piata Traian„, care ar urma sa devina un loc de recreere si relaxare, in care sa apara mai multe spatii publice culturale, zone verzi si zone pietonale, dar si spatii pentru biciclete.

CITESTE SI: Noul Regulament de Parcare in Timisoara. 110 lei, cel mai scump abonament intre blocuri, pana la 7 lei ora de parcare in centru. Vezi lista cu cele peste 200 de strazi din noul sistem Timpark si zonele de tarifare

La finalul lucrarilor, estimam ca, intr-un orizont de cel mult 5 ani, zona Piata Traian va fi un al doilea centru al orasului. Obiectivul final este ca, in urmatorii ani, Timisoara sa redevina un oras cu mai multe centre, asa cum ne-am angajat in programul de guvernare locala”, spune primarul Dominic Fritz.

Practic, in cadrul proiectului, patru piete si 12 strazi din zona Traian ar urma sa intre intr-un amplu proces de reabilitare, la finalul caruia sa apara noi spatii pietonale, o retea de piste pentru biciclete, extinderi de zone verzi, refacerea unui fost parc, care acum este asfaltat, accesibilizarea intregului spatiu pentru persoane cu dizabilitati, persoane in varsta si copii.

Autoritatile isi doresc sa obtina bani europeni pentru o parte din proiectarea investitiei, dar si pentru executia lucrarilor.

Ca o noutate, autoritatile spun ca in procesul de atribuire a contractului de proiectare, vor primi puncte suplimentare, echipele care au arhitecti sau peisagisti care au obtinut un premiu sau o mentiune in cadrul unui concurs la nivel national sau international pentru un concept de amenajare a unei zone urbane publice sau private.

Termenul de depunere a ofertelor este 8 noiembrie, suma alocata fiind de 1.361.344,54 lei, fara TVA.

Iar daca totul merge conform planului, lucrarile ar urma sa fie finalizate in 2028.

Proiectul de Regenerare urbana a zonei Traian este unul dintre cele mostenite de la fosta administratie. Mai precis, pentru obtinerea finantarii din fonduri europene, a fost depusa documentatia inca din august 2020, ulterior fiind si aprobata.

Va reamintim, un proiect de regenerare urbana in zona Pietei Traian dateaza inca din vremea primarului Gheorghe Ciuhandu.

Acesta isi propusese sa renoveze complet fatadele cladirilor istorice care strajuiesc Piata Traian, cu ajutorul producatorilor de bere din Romania si nu numai. Planul sau era ca fiecare companie sa primeasca in grija un imobil, la parterul caruia sa isi poata deschida o berarie. Compania urma sa beneficieze de o serie de facilitati din partea administratiei, iar in schimb sa renoveze, pe cheltuiala proprie, fatada cladirii.

Din pacate insa, la acel moment, nu au fost foarte multe firme interesate de acest parteneriat.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. A mai fost renovata o data pe timpul lui Ciuhandu. Nu are cine sa pastreze acolo

    • Renovarea ar trebui să includă și fauna locuitoare și bântuitoare a zonei care arată mai degrabă a populație de infractori, boschetari, alcoolici și degenerați. Fauna și fețele de acolo e incompatibilă cu arhitectura veche a locului care astăzi arată ca o căzătură prăbușită și igrasiată în deplină rezonanță cu gloata actuală a zonei. Din nefericire acele specimene populează și tramvaiele care au traseu și prin centrul orașului => cocălarii și scuipătorii de semințe vor sta în tramvaie cot la cot cu viitorii turiști ai viitoarei Capitale Culturale 🙂

  2. Asta minte cum respira. Un incompetent care timp de 1 an de zile n-a facut absolut nimic din tot ceea ce a latrat in campanie.
    Regret tot mai mult ca l-am votat. E chiar mai slab decat Robu. Ala „macar facea ceva”, dar asta nu face nimic.
    Doi hoti mincinosi, 12 ani pierduti.

    • Si eu regret ca am votat usr , am fost mintiti la oameni cu minti luminate!

  3. Mincinosule , te rog sa ne spui care este reprezentantul primariei propus de usr pe zona Traian si Baile Neptun?

  4. Este acolo in zona pe colt pe strada Zlatna , o fosta brutarie in paragina cu spatiu mizerabil in jur! Alo primaria nu se face nimic in aceasta zona????

  5. Zona Traian e o zona bogata istoric, o zona cu potential turistic. Cand zona se va dezvolta si preturile caselor, apartamentelor vor creste, multi vor vinde. Se vor mai rezolva din probleme.
    Robu nu a facut apropate nimic pentru zona de nord-est. A pompat doar in sudul orasului, asta a fost mereu impresia mea. Nu a schimbat nici unele cosuri de gunoi stradale cand s-au rupt, zburau gunoaiele pe strada ca acele papelitos pe stadioanele din Argentina. Asta a fost administratia PNL si Robu in Fabric.
    Chiar ma bucur sa faca ceva frumos in Traian, si la Piata Badea Cartan ar fi bine schimbat, modernizat.

  6. Mult entuziasm domnule Fritz, cunosc bine zona si sunt sceptic, m-as bucura sa se faca macar 50% din cele propuse in urmatorii 5 ani. Macar cele 4 strazi care converg in Piata Traian, multe cladiri arata ca dupa bombardament aici.

  7. Nu cred că acest proiect va fi pus în aplicare pentru că este o zonă care nu este controlabilă știm cu toții din ce cauză plus că realitatea șantierelor și execuția lor este catastrofală.Edilii din primărie trăiesc clar în altă lume decît cetățenii Timișorii.

  8. De nenumarate ori renoveaza aceleasi spatii si de fiecarea data se prefac ca nu stiu ce este acolo si cer noi si noi bani pentru fezabilitati.
    Penibili!

  9. Iar incep cu pistele de biciclete. Au facut si pe Budai Deleanu prin anularea unei benzi auto si nu circula nimeni. Ar trebui pusa o camera sa vedem cati biciclisti trec in 24h. Eu de fiecare data cand trec pe acolo nu vad pe nimeni. Singurul rezultat este coloana de masini.

    • Da si va continua pana ne dezobisnuim sa ne punem curul in masina pt orice. Pe Budai Deleanu nu circula ca sunt toti in masini si pistele alea nu se continua cu nimic. Cand vor ustura taxele la euro 3/4/5 tare de tot vei vedea ca pista aia va fi folosita. Ideal ar fi sa avem un trafic motorizat format din 50% transport in comun cu benzi dedicate, 20% livrari, 20% taxi/uber si 10% masini personale, fara camioane. Sa vezi cate cozi nu se mai fac.

  10. Ar fi bine ca semidoctii sa afle ca este vorba de acdemicianul CORNELIU MICLOSI (si nu Corneliu Milosi).
    PS. 1. dar pe cine intereseaza? 2 clase ca trenul („inainte erau barem 3 clase)
    2. Despre Piata Traian sa vorbeasca cei care stiu despre ce era vorba (sa zcem cu 100, sau cu 50 de ani in urma!)

  11. Toti aveti dreptatea vostra !!
    Ase e la romanica ” relativity ” platz 🙂

  12. Ce contează cum a fost și ce a fost acum 100 de ani. Nu toți suntem idioți, mai știm din istoria urbei. Acum e plina de țigani, din aia nasoli, care te și taie dacă e nasoala, de bețivani, de sarantoci , o fauna nasoala. Cu ăștia vrei sa faci ceva? Și ce tot ne omoară cu pistele de bicicleta? Mergi tu mai p…de Fritz pe bicicleta pana iti întra c… în cur.

  13. … ”La finalul lucrarilor, estimam ca, … zona Piata Traian va fi un al doilea centru al orasului. Obiectivul final este ca, …. spune primarul Dominic Fritz.
    INTREBARI: 1. Si de unde importi oamenii necesari (re)popularii zonei la nivelul frazelor? Ati trait (prin stramosi) in zona si ati plecat apoi in „Jarmania”, sau …. Asi putea continua dar cred ca este de ajuns.
    2. Sau, CENTRU poate deveni orice, cu conditia sa il declari?