„ASOP, prin vocea presedintelui ing. peis. Andrei Condoros, isi exprima public nemultumirea vizavi de solutia de amenajare peisagera a insulelor de spatiu verde dintre sensurile de mers la bulevardul I.C. Bratianu si strada Michelangelo din Timisoara, prin pozitionarea unor ghivece plantate cu exemplare din specia Phoenix roebelenii (palmier)”, se arata intr-un comunicat emis de ASOP.
Specialistii peisagisti spun ca palmierii adusi de Robu in centrul Timisoarei nu se potrivesc cu aerul din capitala Banatului, fiind extrem de sensibili la peisajul de campie din Banat.
„Phoenix roebelenii se caracterizeaza in primul rand ca fiind o specie alohtona, ceea ce inseamna ca arealul natural se afla in alte zone geografice decat cea a Timisoarei, precum Australia, SE Asiei si Estul Africii, prin urmare specia nu este intalnita in conditii naturale de crestere si nu face parte din biodiversitatea locala si din peisajul de campie din Banat. Mai mult, valoarea arborelui, din punct de vedere ecologic, este una scazuta, sensibila la factorii de mediu urbani, naturali sau antropici si cu o valoare estetica indoielnica raportata la peisajul urban existent. In conditiile in care Timisoara aspira la statutul, onorabil de altfel, de Capitala Culturala Europeana in anul 2021, printr-un mic si relevant paralelism cu subiectul in discutie, specia este total necaracteristica peisajului cultural timisorean. Nu pot sa nu ridic problematica costurilor de achizitie si ulterior a celor care se impun in vederea intretinerii lor in perioada vremii nefavorabile (depozitare, transport, protejare etc.), in raport cu nevoile si mai ales beneficiile aduse locuitorilor din Timisoara”, explica presedintele asociatiei.
Aceasta nu este singura problema a Primariei Timisoara insa! Peisagistii spun ca specialistii de la Directia de Mediu din cadrul municipalitatii folosesc specii „pitice” de arbori, care au un rol estetic modest si nepotrivit pentru Timisoara.
„Fara a avea pretentia de a trata subiectul exhaustiv, dorim sa atragem totodata atentia asupra unei tendinte tot mai evidente, de a utiliza in aliniamentele unor importante artere de circulatie (Calea Aradului, Vasile Parvan, Take Ionescu etc.), exemplare <<pitice>> de arbori, cu un rol ecologic si estetic cel putin modest, ca sa nu spun total nepotrivit. Paradoxal acestor interventii, semnalam inlaturarea tocmai a unor exemplare cu o valoare ecologica si ornamentala ridicata din specile Tilia (tei) si Aesculus (castan porcesc) de pe alte strazi din oras (Bvd. Revolutiei, str. Popa Sapca etc.”, transmite Andrei Condoros.
Specialistii de la ASOP au si recomandari pentru Directia de Mediu: sa ceara parerea unor specialisti si macar sa faca interventii in baza unor strategii publice prealabile.
„Recomandam de asemenea angajarea in cadrul Directiei de Mediu a Primariei Municipiului Timisoara a unui grup de specialisti, avand specializarea arhitectura peisajului, cat si conexe, si care sa faca dovada incontestabila a capacitatii lor profesionale, mai mult corelarea tuturor acestor solutii de interventie in spatiile verzi cu politicile si constrangerile unui urbanism de calitate. Nu in ultimul rand, solicitam tragerea la raspundere a celor responsabili pentru solutiile alese cat si comunicarea unui punct de vedere oficial al Directiei de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Timisoara”, se mai arata in comunicatul emis de peisagistii de la Asociatia Peisagistilor din Romania.
CITESTE SI: