TIMISOARA. Turnuletele de pe palatele tiganesti din Timisoara au intrat in atentia specialistilor din Primarie. Arhitectii municipalitatii au batut la pas 300 de kilometri in doar o luna sa faca recensamantul caselor cu turnulete. Pana acum au numarat doar 58 de imobile construite pe gustul romilor.
„Am verificat 22 de imobile, mai avem inca 36 de verificat. Din 22 de imobile, 14 corespund din punct de vedere al autorizatiei. La unul dintre ele, cel de pe Romulus, s-a trecut la etapa urmatoare, s-a intocmit dosarul si s-a trimis catre Juridic pentru instanta, iar la 5 am constatat neajunsuri, adica exista diferente intre ceea ce am gasit noi ca autorizatie si ceea ce exista pe teren”, a explicat Sorin Ciurariu, seful Directiei de Urbanism din cadrul Primariei Timisoara.
Pentru a verifica celelalte 36 de cladiri, arhitectii din primarie au cerut sprijinul Politiei Locale. Oricum, primarul Nicolae Robu sustine ca nu toate cele 58 de cladiri au turnulete, ci au elemente arhitecturale neconforme cu autorizatiile. Cu siguranta insa angajatii primariei au cautat mai intai casele cu turnulete.
„Pentru Romulus vom incepe actiune in instanta, pentru ca nu au fost de acord proprietarii sa desfiinteze turnuletele amiabil. Zilele urmatoare se vor verifica arhivele pentru a se vedea daca celelalte 5 au vreo autorizatie de interventie ulterioara celei de construire. Daca nu exista, vom incepe procese si pentru cele 5. Pe noi nu ne intereseaza cine este proprietar, ne intereseaza respectarea legii. Eu merg chiar mai departe si insist si pe langa cei care si-au construit cu autorizatie, sa inteleaga ca vor castiga respect al timisorenilor daca vor accepta sa-si desfiinteze aceste constructii care strica imaginea orasului”, a explicat primarul Timisoarei.
Arhitectul Sorin Ciurariu sustine ca verificarile nu sunt gata inca si cu siguranta vor mai gasi cladiri care au suferit modificari fara autorizatii.
„Aceasta procedura presupune scanarea intregului oras. Noi am luat anumite zone pe care le-am stiut ca sunt mai multe imobile in acest stil, dar le gasim in mai multe zone din oras. Dupa aceasta scanare o sa avem o situatie privitor la respectare sau la nerespectare. Nu cautam un stil, cautam cladiri care au o anumita ornamentica aparuta dupa 1990, neconforma cu dezvoltarea urbanistica si stilistica a orasului”, a conchis Ciurariu.