TIMISOARA. Sunt numarate zilele pentru care reprezentantii spitalelor din Timisoara mai au cu ce sa acopere hrana pacientilor internati.
Cu doar 11 lei pe zi pentru un bolnav, fie in regim de catering, fie in regim propriu, toate unitatile sanitare trebuie sa asigure 3 mese pe zi, in conditiile in care, intr-un singur spital, pot exista pana la 5-6 tipuri de regim, in functie de afectiunile pacientilor, iar preturile alimentelor au explodat.
La Timisoara, firma care asigura mancarea in regim de catering pentru Spitalul Judetean anunta ca in aceste conditii nu va mai putea respecta contractul pentru mult timp.
„Ca sa poti sa iti faci treaba, trebuie sa existe un pret corect. Daca nu ai acest pret corect, risti ca serviciul sa fie de la inceput facut prost, pentru ca nu poti sa ii acoperi valoarea.
Tariful de 11 lei pe zi este nerealist de 5-6 ani, nu mai corespunde cu realitatea. Dar acum, odata cu criza pandemica, continuata cu cea din Ucraina, pretul alimentelor la nivel global a explodat. Pretul alimentelor, fata de acum o luna, are o crestere intre 50 si 100%, iar cel mai mult au crescut preturile la alimentele de baza.
Efectiv nu se mai poate realiza un meniu pentru 3 mese cu 11 lei. Rezervele pe care le aveam in depozite incep sa se termine. Este o chestiune de zile cat vom mai putea sa asiguram mancare. Noi avem un stoc de alimente, dar acesta se termina. Daca nu se majoreaza suma, nu o sa mai putem sa asiguram serviciul sau vom putea continua in sistemul de a da cat se poate de 11 lei„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Stefan Fusea, directorul general al Titan Group, firma care asigura cateringul pentru Spitalul Judetean din Timisoara.
La randul lor, managerii spitalelor se tem de ceea ce urmeaza, insa, cadrul legal in care pot interveni este extrem de restrans.
„Ei au un contract care trebuie sa-si urmeze cursul pana la finalizarea lui. Se vor face alte licitatii la finalul contractului, undeva in vara. Singura majorare din partea spitalului o sa fie vizavi de plata salariilor la angajatii firmei, in rest nu, pentru ca nu avem cadru legal. Doar unde este cadru legal putem interveni si acorda un procent in plus„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro medicul Sorin Barac, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.
In cazul spitalelor care au serviciul de catering externalizat, exista doua componente care alcatuiesc pretul pe care unitatea medicala il plateste furnizorilor de servicii – cea a sumei pentru asigurarea alimentelor, reglementat la 11 lei, si cea al costului serviciului, care include salariile personalului, costurile cu utilitatile, transportul, pretul caserolelor, dar si cheltuielile indirecte si cota de profit.
Pe de alta parte, nici spitalele care asigura hrana bolnavilor in regim propriu nu o duc mai bine. Managerii spun ca, de cand preturile alimentelor a crescut galopant, abia reusesc sa faca fata.
„Avem bucataria noastra, dar vrem sa externalizam serviciul, pentru ca nu mai facem fata cu costul la alimentelor de baza – ulei, oua, carne, si s-a schimbat si regimul ambalajelor, s-a trecut de la cele de plastic la cele reciclabile, care sunt mult mai scumpe. In plus, avem si foarte multe licitatii in desfasurare doar la alimente. Sunt peste 80 de licitatii.
Facem fata foarte greu, avem tot felul de regimuri, vreo 5-6. Foarte multi furnizori, in ultimele 2 saptamani, ne-au solicitat rezilierea contractelor pentru ca nu mai fac fata sa aduca hrana. Noi tot timpul am atras atentia„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.
Iar in timp ce managerii de spitale si firmele de catering duc o adevarata lupta sa asigure mesele bolnavilor internati in spitale, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, admite si el ca suma alocata pentru hrana pacientilor este foarte mica.
„Un lucru extrem de important este cel legat de asigurarea conditiilor pentru pacienti, inclusib din punct de vedere al sumelor alocate pentru hrana pacientilor. In momentul de fata, opinia mea este ca sunt insuficienti 11 lei pentru un pacient pentru htana, pentru o zi, mai ales in conditiile cresterii preturilor la alimente.
Cred ca reprezinta o suma mica si impreuna cu colegii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sper sa gasim o solutie in acest sens„, spunea ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, in timpul unei vizite la Spitalul din Calarasi, in luna februarie.
Intre timp, in coalitia de guvernare este in dezbatere un proiect care prevede, pe langa alte masuri de sprijin, si dublarea cotei de hrana, de la 11 la 22 de lei, pentru bolnavii internati in spitale.
Iar in timp ce pacientii internati in unitatile medicale din intreaga tara primesc 3 mese pe zi din doar 11 lei, programul prin care elevii primesc o masa calda reglementeaza o suma de aproape 10 lei per masa, iar pentru masa refugiatilor din Ucraina, Guvernul deconteaza 20 de lei pe zi, iar ONG-urile aloca pana la 62 de lei pe zi.