Opinia Timisoarei

Spitalul Judetean Timisoara, in sarbatoare. Concerte de muzica rock si simfonica, poezie si proiectie de film, la aniversarea de 50 de ani de la inaugurare

TIMISOARA. Spitalul Judetean din Timisoara implineste 50 de ani de existenta, iar, cu ocazia acestei aniversari, cea mai mare unitate medicala din vestul tarii a pregatit un program cultural si artistic special, si ii invita si pe timisoreni la spectacole.

CITESTE SI: LITVEST 2024. Literatura ca urgenta in… Timpuri Noi

Acest program a inceput inca din luna august, cand artistul Bata Marianov a donat o sculptura spitalului, care a fost pusa in proaspat inaugurata maternitate.

Manifestarile vor continua pana la finalul anului, cu concerte, piese de teatru, expozitii si o proiectie cinematografica.

Joi, 26 septembrie, ora 19,30 la Filarmonica Banatul: concert Rock-Simfonic susținut de trupa „Meșterii rock” (lider Josef Kappl) și Orchestra Simfonică „Lira” (dirijor Radu Popa) – spectacol cu scop umanitar, la care vor participa personalul medical din Spitalul Județean, colegii din UMF „Victor Babeș” – Timișoara, conducerile spitalelor timișorene, autoritățile locale, participanții la Cursul Internațional de Ghiduri și Protocoale în ATI și Medicină de Urgență – curs care se desfăşoară în aceste zile la Timișoara – precum și partenerii noștri. Manifestarea este deschisă pentru presă.

Vineri, 27 septembrie, Clubul Heaven: manifestare literar-muzicală organizată în colaborare cu Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, în cadrul Festivalului Internațional „LitVest”; recital de poezie și concert al formației „Timpuri Noi” – intrarea este liberă.

⁠Sâmbătă, 28 Septembrie, Heaven Outdoor: concert al formației „IRIS” – Cristi Minculescu, Valter & Boro – intrarea este libera„, au transmis reprezentantii Spitalului Judetean Timisoara.

Nu vor fi singurele evenimente programate, ci vor urma si altele:

– Filarmonica Banatul, 11 noiembrie, seară Beethoven:
– conferința „Ludwig van Beethoven – a music genius in a world of silence” susținută de Conf. Dr. Gheorghe Iovănescu, expert ORL;
– expoziţie filatelică și prezentarea cărții „Ludwig van Beethoven, geniu nemuritor al muzicii universale” – autor: scriitorul și marele filatelist Ionel Munteanu;
– Concertul pentru pian și orchestră nr. 3, în Do minor, op. 37 și Simfonia nr. 6 în fa major, op. 68 „ Pastorala”, de Beethoven, Orchetra Filarmonicii Banatul.
– Opera Națională Română, 22 noiembrie: Spectacol de Gală.
– Vernisajul expoziției de pictură a artistului Mihai Olteanu, exponate care vor fi donate noii maternități a Spitalului Județean.
– „Cinemavindek”, proiecții de fime de artă, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”. Coordonatorul programului este publicistul Doru Botoiu.

Spitalul Judetean Timisoara a fost inaugurat in toamna lui 1974, cand avea 1030 de paturi si 13 sectii clinice.

Perioada anilor ’70 coincide cu perioada fauritorilor de scoala medicala din Banat, pentru ca in anii ’80 se fac primele transplanturi de rinichi din Romania, se introduce endoscopia urologica, se dezvolta endoscopia tubului digestiv, continua activitatea Centrului de Implant al Stimulatoarelor Cardiace.

În anii ’90 intra in functiune departamentul de tomografie computerizata, se dezvolta extensiv diagnosticul cu ultrasunete, se extinde chirurgia endoscopica.”, transmit reprezentantii Spitalului Judetean Timisoara

Spitalul a continuat sa se dezvolte. A fost construit centrul de traumatologie „Casa Austria”, a fost inaugurata noua maternitate, iar in apropiere se construieste acum un centru de mari arsi.

Exit mobile version