TIMISOARA. Ansamblul de percutie al Colegiului National de Arta Ion Vidu a fost infiintat in 1996, iar din 2003 are un nume: Splash. Ritmurile ametitoare, virtuozitatea interpretarii si spectacolul minunat pe care-l prezinta, la fiecare aparitie, l-au transformat intr-un adevarat brand muzical.
Despre instrumentele de percutie se spune ca sunt cele mai vechi mijloace de expresie folosite in muzica, de-a lungul istoriei, dupa vocea umana. Iar daca unele dintre ele sunt foarte cunoscute, de exemplu tobele, xilofonul sau tamburina, familia instrumentelor de percutie este incredibil de vasta si putini sunt cei care au auzit de kalimba, vibrafon sau glockenspiel. Asta inseamna insa ca un bun percutionist trebuie sa stapaneasca o gama extrem de larga de instrumente muzicale, sa aiba acces la ele si sa le indrageasca.
Printre cei care stiu inca de pe bancile scolii sa faca spectacol din percutie se numara si membrii Ansamblului Splash din Timisoara.
De-a lungul timpului, Ansamblul de percutie Splash a avut o activitate redutabila atat in cadrul Colegiului National de Arta Ion Vidu, cat si in afara lui, sustinand nenumarate concerte si recitaluri. Publicul ii primeste mereu cu aplauze pe copiii care reusesc sa surprinda de fiecare data prin spectacolul pe care-l interpreteaza cu o lejeritate in spatele careia se ascund insa sute de ore de studiu intens.
Din Ansamblul de percutie Splash al Colegiului de Arta Ion Vidu fac parte, la ora actuala, 8 elevi. Cel mai mic este in clasa a IV-a, cel mai mare in clasa a X-a. Toti studiaza percutia cu profesoara Alina Jumuga Cuibariu, cea care coordoneaza dealtfel si ansamblul. Munca depusa e imensa. Pe langa orele si temele pe care orice copil le are, ei studiaza instrumentele incepand de la doua ore zilnic si ajungand, in perioada examenelor sau inainte de spectacole, la sase sau chiar sapte ore pe zi.
„In ceea ce priveste percutia, instrumentele sau, mai exact, sa fi percutionist, este un lucru extrem de costisitor. Instrumentele sunt ceva in care trebuie sa investesti mereu, fiecare cu caracteristicile lui … munca este foarte multa. Uneori pianistii care mai clacheaza se gandesc sa mearga la percutie, pentru ca li se pare ca este mai usor, ca este mai putin de studiat. Nu este adevarat! Este foarte mult de studiat, fiecare instrument difera, prin tehnica specifica,prin constructie, prin timpul de lucru …Un percutionist are o adevarata zestre de instumente muzicale”, spune pentru opiniatimisoarei.ro Alina Cuibaru Jumuga.
Iar daca sunt multi parintii care viseaza sa-si vada copiii pe o scena de prestigiu, acestia ar trebui sa stie exact ce implica o asemenea performanta.
Pentru elevi, aparitiile in fata publicului conteaza foarte mult. „Daca stam sa ne gandim, telul lor si pregatirea de zi cu zi sunt de a ajunge in orchestra Filarmonicii, pe scena Filarmonicii, deci este ca o repetite cu public pentru mai tarziu”, adauga pentru opiniatimisoarei.ro Alina Cuibaru Jumuga.
Cel mai recent concert sustinut de Ansamblul Splash a avut loc in cadrul Festivalului Timisoara Muzicala 2014 si a cuprins piese de facturi diferite, atat cele din repertoriul „greu”, potrivite pentru scena Filarmonicii, cat si altele, mai tineresti, cu ritmuri latino – o muzica deschisa atat publicului larg, cat si melomanilor impatimiti.
Sursa video: Facebook