TIMISOARA. Nu mai putin de 120 de angajati din Primaria Timisoara vor pleca acasa cu bani mai putini. Asta dupa ce primarul Dominic Fritz a anuntat ca va taia sporurile tuturor celor care se ocupa de implementareea proiectelor europene castigate de municipalitate.
Edilul spune ca, desi primaria a contractat proiecte europene in valoare de 460 de milioane de lei, pana acum s-a absorbit doar 1 milion de lei din aceasta suma, ceea ce inseamna 0,22% din total.
Pe de alta parte, suma platita sub forma de sporuri catre angajatii care trebuie sa se ocupe de implementarea proiectelor este de aproape 7 ori mai mare.
„In situatia in care am cheltuit doar 1 milion, am aruncat o privire pe sporurile platite pe aceste fonduri si am constatat cu surprindere ca din 2018, 2019, 2020 am platit, pana acum, 6,5 milioane de lei pentru sporuri salariale pentru aceste proiecte. Deci asta inseamna ca, pentru ca sa cheltuim, deocamdata, 1 milion de lei din fonduri europene, am platit sporuri salariale de aproape 7 milioane de lei. Multi nu stiu asta, dar aceste sporuri salariale nu sunt platite din aceste fonduri europene, ci din bugetul local, din fondurile noastre proprii.
Am decis sa suspendam, de luna aceasta, aceste sporuri, cel putin pe noiemvbrie si decembrie, si de anul viitor vom dezvolta un sistem in care aceste sporuri vor depinde de performanta in proiect si nu sunt platite asa. Cred ca sunt peste 120 de colegi care primesc aceste sporuri, dar sunt sigur ca inteleg si ei, pe de o parte situatia financiara si pe de alta parte lipsa de progres, asta e decizia pe care trebuie sa o luam”, a spus primarul Dominic Fritz.
Intre cei care beneficiau de astfel de sporuri s-ar regasi si sefi de directii din primarie, care, la randul lor, ar fi primit in plus pana la jumatate de salariu, sub forma de sporuri.
„Am doar evidenta pentru luna aceasta, acolo nu il regasesc pe domnul Robu. Din cate stiu eu, nu este posibil ca un primar sa ia sporuri pentru aceste fonduri europene, sunt 99% sigur ca e asa. Aceste sporuri nu fac parte din contractul de munca, ci efectiv sunt sporuri date dupa bunavointa primarului. Au fost si directori de directii si binenteles, pentru ca este un spor procentual, daca salariul de baza era mare, si sporul era.
Aceste sporuri nu sunt pentru scrierea proiectelor, ci efectiv pentru implementarea proiectelor, si de multe ori nu au de-a face una cu alta. Sunt sporuri care se pot acorda pana la 50% din salariul de baza. Se numeste un lider de proiect care primeste 50% si dupa sunt 4-5-6-7 functionari care se ocupa de proiect si ei muncesc, teoretic, pentru acest proiect. Ideea e ca ei muncesc in timpul orelor de lucru, nu sunt ore suplimentare si asta e marele mister pentru mine, sunt proiecte in care nu s-a miscat nimic, dar vad ca unii primesc sporuri pentru 80 de ore, 100 de ore muncite in acest proiect. Daca intru si mai adanc, vad sedinte o data la 2 zile, cate 2 ore, si acolo am niste semne de intrebare, pentru ca nu se vad rezultate. Pana nu clarificam acest sistem, pana nu clarificam cine si de ce primeste acest spor, il suspendam. Sunt sporuri nu pentru scrierea proiectului, ci pentru implementarea lui”, a adaugat Dominic Fritz.
Pe de alta parte, reprezentantii Sindicatului Primariei spun ca vor actiona conform legii, iar daca aceste sporuri au fost acordate legal, ele trebuie sa fie in continuare platite angajatilor.
„Daca sunt acordate in mod legal, sporurile trebuie acordate in continuare. In masura in care vom fi sesizati de colegii nostri din sindicat care au beneficiat de aceste sporuri, vom studia problema si, daca au primit in mod legal si li se retrage acest drept, vom proceda in consecinta”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber din Primaria Timisoara.
In plus, sindicalistii spun ca inca mai asteapta din partea primariei sa li se achite contravaloarea voucherelor de vacanta pe care anul acesta inca nu le-au primit si de care trebuie sa beneficieze toti angajatii primariei.