TIMISOARA. Sala Polivalenta si noul stadion de 32.000 de locuri din Timisoara sa fie ridicate de un singur constructor, de preferat strain. Este dorinta presedintelui Consiliului Judetean Timis, care crede ca cel mai bine ar fi ca lucrarile sa fie executate de companii cu experienta in astfel de structuri si spera ca acestea sa se inscrie la licitatii.
„Solicitarea mea a fost ca acesti proiectanti sa gandeasca aceste doua obiective pentru a gasi operatori cat mai experimentati care, de preferinta, sa opereze ambele obiective la pachet. Dorim sa realizam acolo nu doar evenimente sportive, ci si culturale si de divertisment. In principal, in strainatate sunt cele mai bune exemple de operatori care stiu sa gestioneze cu succes astfel de investitii. Exemplele pe care le avem in Romania ne fac sa credem ca nu avem experienta necesara sa operam astfel de obiective. Am lansat aceasta discutie catre operatori italieni care ar putea sa vina sa ne faca aceste lucrari„, a precizat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Presedintele CJT a avut o intalnire cu reprezentantii Companiei Nationale de Investitii, in care au fost discutate directiile in care se indreapta cele doua proiecte mari pentru Timisoara.
„La CNI am discutat despre stadiul Polivalentei si al Stadionului, cel de 32 de mii de locuri. In cazul stadionului, am selectat, din cele 4 variante propuse, 2 variante ce vor fi dezvoltate suplimentar in cadrul studiului de prefezabilitate, apoi se va trece sa dea Ok-ul si sa se treaca la studiul de fezabilitate. Se estimeaza ca SF-ul sa dureze pana in trimestrul 2 al anului viitor, apoi sa se treaca la proiectare si executie si speram ca pana in toamna, in 2021, sa avem selectat un constructor. Ambele variante prevad capacitati de cazare de tip hotel, spatii pentru servicii, magazine, intrari special realizate pentru a permite intrarea cu autocare sau autospeciale de mare capacitate, pentru a putea organiza si evenimente culturale”, a spus Alin Nica.
Stadion fara acoperis peste gazon
Presedintele Consiliului Judetean spune ca in proiectul noului stadion de la Timisoara trebuie evitate greselile care s-au facut in alte parti.
„La National Arena e foarte greu sa duci echipamentele de lumini, de sonorizare, nu poti intra usor. E diferenta de design si materiale, in functie de structura arhitecturala. A fost discutat daca sa fie sau nu cu acoperis peste suprafata de joc. Avantajul, daca nu e acoperita, e ca gazonul nu are de suferit si nu trebuie protejat cu instalatii ultraviolete si costul va fi mult mai mic, am renuntat la partea de acoperis, pentru ca am vazut ce se intampla la National Arena cu gazonul, cu retractarea.
Am solicitat sa se prevada un sistem de protectie a gazonului, pentru atunci cand se organizeaza evenimente culturale. Pot spune ca am solicitat ca proiectantii sa isi dea frau liber imaginatiei astfel incat sa fie ceva original si sa respecte specificul local din punct de vedere cromatic. In cazul stadionului, dupa ce se finalizeaza SF-ul, ar trebui sa se dea o Hotarare de Guvern privind aprobarea investitiei si alocarea banilor, iar dupa momentul acela putem sa incepem noi, Consiliul Judetean, demolarea celui vechi. Daca avem HG prin care se aproba noul obiectiv, atunci avem temei legal sa demolam si sa pornim investitia. Daca totul merge conform planului si nu sunt intarzieri, estimam ca acest lucru se va intampla la vara”, a precizat Alin Nica.
In decembrie ar putea incepe intocmirea documentatiei pentru viitoarea Sala Polivalenta de la Timisoara.
„La Polivalenta s-a inceput procesul de licitatie pentru contractarea studiului de prefezabilitate si studiului de fezabilitate. In decembrie ar urma sa se selecteze cei care vor face aceste studii, speram ca anul viitor sa se treaca la proiectul tehnic si executie. E un pic mai mult de lucru, dar speram sa fie cat mai rapid”, a adaugat Alin Nica.
Cele doua investitii sunt estimate la peste 100 de milioane de euro fiecare.