TIMISOARA. Dumitru Apetri a fost prins in flagrant in luna martie, in timp ce incerca sa ofere bani unori politisti veniti in control la aparatele de jocuri de noroc. Tribunalul Timis a solutionat dosarul penal care-l are ca protagonist pe omul de afaceri din Timisoara care a fost trimis in judecata pentru dare de mita, dupa ce a incercat sa blocheze ancheta ce viza legalitatea unor aparate de jocuri de noroc prin mituirea a doi politisti.
Dumitru Apetri, patronul restaurantului Casa Blanca, a fost prins in flagrant – in cadrul unei operatiuni pregatita de ofiterii DGA, sub coordonarea procurorilor DIICOT si cu sprijinul SRI – in timp ce incerca sa ofere 2.000 de euro mita pentru a nu i se intocmi dosar penal pentru afaceri ilegale cu “pacanele”. “Cu ocazia controlului efectuat, administratorul punctului de lucru al societatii respective, Apetri Dumitru a lasat sa se inteleaga ca este dispus sa ofere o suma de bani ofiterilor constatatori pentru a nu fi luate masuri impotriva sa. Ulterior, Apetri Dumitru a promis, in mod repetat, politistilor suma de 2000 euro pentru solutionarea favorabila a dosarului penal in care este cercetat”, a anuntat DGA in data de 13 martie.
Omul de afaceri a fost retinut si arestat preventiv pentru o perioada de 29 de zile, dar a fost scos de avocati dupa 72 de ore. Judecat in procedura de urgenta de Tribunalul Timis, in doar patru termene, inculpatul Dumitru Apetri a fost condamnat la o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare, sentinta ce a fost atacata, deja, la instanta superioara de catre reprezentantii Parchetului. Cuantumul redus al pedepsei pronuntate de catre judecatorul Ioan Popescu ar putea fi explicat prin luarea in considerare a argumentului ce vizeaza provocarea infractiunii de catre cei doi politisti. “Dupa efectuarea controlului la societatea mea, cei doi politisti m-au sunat de cateva zeci de ori, pentru a-mi propune sa ne intalnim. Am scos listingul convorbirilor si am dovedit acest lucru in instanta”, ne-a declarat Dumitru Apetri. in conditiile in care, conform art. 255 din Codul Penal, pedeapsa in cazul infractiunilor de dare de mita poate ajunge pana la cinci ani de inchisoare, urmeaza sa vedem daca Curtea de Apel Timisoara va mentine sentinta instantei de fond sau va reconsidera gravitatea faptei din dosarul 4059/30/2012.
“Clonarea” seriilor, metoda de evazionare a statului cu aparate de jocuri de noroc
Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor Timis care lucreaza cu procurorii DIICOT la combaterea fenomenului reprezentat de jocurile de noroc “la negru” apreciaza ca la nivelul intregului judet functioneaza cel putin 1000 de aparate de jocuri de noroc la negru. Conform anchetatorilor din dosarul in care este cercetat patronul de la Casa Blanca, una dintre metodele cele mai subtile de evaziune fiscala in aceasta afacere este “clonarea” seriilor aparatelor de joc. “Fiecare aparat are o serie de inregistrare si o licenta care pot fi verificate in timp real pe site-ul Ministerului de Finante. Pentru cei care efectueaza un control superficial, nu apare nimic in neregula. Se verifica aparatele, seriile exista in mod oficial, asa ca se considera ca totul e in regula. Ilegalitatea apare atunci cand sunt descoperite aparate cu serii similare si in alte locuri. Practic, seriile legale sunt clonate, iar falsurile sunt atasate aparatelor plasate la negru prin localurile din Timis. Este foarte greu de depistat aceasta manevra, este nevoie de multa abilitate din partea politistilor sau comisarilor de garda financiara veniti in control”, spune un politist care, pana nu demult, a lucrat la Serviciul de Investigare a Fraudelor.