Guvernul se reuneste in sedinta, vineri, avand pe ordinea de zi un proiect de hotarare privind prelungirea starii de alerta cu 30 de zile, incepand din 16 august, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Sedinta de Guvern este programata sa inceapa la ora 17.00.
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat ca, inaintea sedintei de Guvern, va fi o intrunire a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU), in contextul hotararii care prevede prelungirea starii de alerta.
„Incepand cu data de 16 august 2020 se prelungeste cu 30 de zile starea de alerta pe intreg teritoriul tarii, instituita prin Hotararea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea starii de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de 2 / 2 COVID-19, aprobata cu modificari si completari prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 5/2020, cu modificarile si completarile ulterioare„, se arata in proiectul de hotarare ce va fi supus aprobarii Executivului.
Ce masuri sunt prevazute:
- – obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, prezente in spatiile publice deschise si in intervalele orare ce vor fi stabilite prin hotarare a comitetului judetean / al Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta. Spatiile si intervalele orare se vor stabili la propunerea directiei de sanatate publica, luand in considerare probabilitatea prezentei concomitente a unui numar mare de persoane in spatiile si in intervalele orare respective, unde se constata dificultati in asigurarea distantei fizice de protectie sanitara stabilite in conditiile legii.
- – obligatia pentru operatorii economici care desfasoara activitatea in spatiile dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cum sunt terasele, cluburile, barurile si alte asemenea, de a respecta orarul de lucru cu publicul si restrictiile stabilite prin hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, la propunerea Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei sau a comitetului judetean / al Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta. Asemenea masuri vor putea fi stabilite pentru unitatile administrativ-teritoriale in care se constata o raspandire comunitara intensa a virusului si/sau un numar in crestere al persoanelor infectate cu noul coronavirus SARS-COV-2.
– obligatia operatorilor economici care desfasoara activitatea in asemenea spatii de a lua masuri pentru limitarea numarului de clienti la numarul locurilor pe scaune, dar si de a limita activitatile care presupun interactiunea fizica intre clienti.
– obligatia operatorilor economici care desfasoara activitati de jocuri de noroc, de a respecta masurile privind orarul de lucru cu publicul si restrictiile stabilite prin hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, potrivit unei proceduri similare celei prevazute pentru operatorii economici care desfasoara activitatea in spatiile dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber.
– se propune renuntarea la masura restrictiva prin care in punctul de trecere a frontierei romano-ungare Sacuieni, judetul Bihor era permisa doar circulatia lucratorilor transfrontalieri; in acest context, precizam faptul ca, la nivelul frontierei romano-ungara se mentine inchiderea temporara a punctului de trecere a frontierei de stat Carei, judetul Satu Mare.
– masura suspendarii zborurilor efectuate de operatorii economici din aviatie spre tarile care nu fac obiectul exceptiei de la carantinare/izolare stabilita de Institutul National de Sanatate Publica si aprobate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta si din aceste tari catre Romania pentru toate aeroporturile din Romania.