TIMISOARA. Daca autoritatile locale au decis sa ingroape in nisip cele mai importante vestigii scoase la iveala de arheologi in timpul lucrarilor de reabilitare a zonei Cetate, Baile turcesti din Libertatii, cele din Piata Sf. Gheorghe vor fi lasate la vedere, pentru ca timisorenii si turistii sa le poata admira.
Vorbim despre fundatia Bisericii Iezuite, gasita in coltul pietei, dar si despre fragmentele de ziduri de caramida si despre fundatia minaretului. Statuia Sfantului Gheorghe va fi pusa inapoi in piata, dar nu in centru, asa cum era inainte de sapaturi.
„Proiectul prevede punerea in valoare prin expunere libera a vestigiilor fundatiei Bisericii Iezuite in amplasamentul in care a fost descoperita, precum si a vestigiilor otomane reprezentate de fragmente de ziduri de caramida si fundatia minaretului. In acest sens, solutia aprobata prevede denivelarea unei parti din piata, sub forma de amfiteatru, conservarea, restaurarea si reabilitarea ruinelor”, ne-a declarat Alina Pintilie, purtator de cuvant Primaria Timisoara.
Fiecare descoperire arheologica va avea placute informative din bronz. Cat despre statuia Sf. Gheorghe, aceasta „va fi relocata in golul de forma rectangulara in partea de NV a Bisericii Iezuite”.
***
Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput in luna octombrie a anului 2013 si sunt executate de firma Romprest. Valoarea acestora este de putin peste 53 de milioane de lei, la care se adauga si TVA-ul de 12,5 milioane de lei. Asta inseamna aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile. 9,2 milioane de lei vin de la bugetul de stat, iar 1,9 milioane de lei sunt pusi de Primaria Timisoara.
La finalul lucrarilor, zece strazi vor deveni pietonale: Sergent C-tin Musat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Radu Negru, Fara Nume, General Praporgescu, Enrico Carusso si Eugeniu de Savoya. In plus, au fost schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului. In santier se afla si Piata Unirii.