TIMISOARA. Timisoreni care fost infectati cu coronavirus, medicii care i-au vindecat, reprezentanti ai diferitelor institutii din oras sau elevi de la scolile din Timisoara au ocupat timp de cateva zeci de minute amfiteatrul din Piata Sf Gheorghe pentru a intoarce ‘fila pandemiei’, un prim eveniment cultural in aer liber organizat de Biblioteca Judeteana Timis in acest an.
Oamenii au citit articole de ziar din perioada epidemiei de ciuma, din secolul al XVIII-lea, de la Timisoara, sau din timpul gripei spaniole, la inceputul secolului XX, scoase din arhivele bibliotecii. In texte erau amintite personalitati ale orasului care s-au infectat si au murit din cauza bolii, modul in care au evoluat molimele. N-au lipsit nici texte in care erau propuse si tot felul de leacuri-minune impotriva maladiilor.
Printre cei care au lecturat textele puse la dispozitie de Biblioteca Judeteana Timis s-au aflat medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes, medicul Dorel Sandesc, vicepresedintele Societatii de ATI din Romania, initatorul acestui tip de vaccinare in Romania, Viorel Coifan, consilier personal al presedintelul Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, dar si pacienti care s-au vindecat de COVID-19.
„E vorba de actualitatea perena, daca vreti, a trecutului, a presei, a stirilor, a dezbaterii, deci de valoarea istorica a fondului de presa, de periodice, a Bibliotecii Judetene Sorin Titel. De ceea ce nu expira atunci cand o stire moare. Chiar daca nu are neaparat o valoare de informare foarte pronuntata, directa, in planul actualitatii, pentru ca ce e val ca valul trece, speram ca asta va fi valabil si pentru COVID. Ea ramane ca informatie istorica. Sunt documente de limbaj, cum se scria, cum se facea presa acum 100 de ani, documente de mentalitate, documente medicale. Ati vazut ce ipoteze se lansau, cum se actiona speculativ inclusiv in fata necunoscutului, ca iti imbolnavesc plamanii si intestinele, cum s-ar putea trata cu ienupar. Ideea ca o capra a mancat ienupar si nu a mai facut rabie, dupa ce a fost muscata de un caine, tot felul de ipoteze. De la speculatie stiintifica la leac babesc. S-a vazut inclusiv foarte bine modul in care era relatata moartea, moartea redata liric, aproape cu versuri de poet simbolist, ca la Stefan Petica, moartea violenta de tip stirile de la ora 5„, a declarat Tudor Cretu, directorul Bibliotecii Judetene Timis.
Biblioteca Judeteana mai pregateste si alte evenimente in aer liber. Deocamdata, insa, nu sunt stabilite date exacte la care acestea vor fi organizate.
„Ar urma o manifestare in premiera la nivel de concept. Asta era unul dintre conceptele din calendarul pentru 2021 in ideea ca am fi fost Capitala Culturala. Se numeste Maratext, de la maraton si text, nu are de-a face cu maratoanele de vaccinare, si se refera la urmatorul lucru. Cum sunt organizate la sah maratoanele, un campion joaca cu zeci de persoane, asa un scriitor trece pe la o masa cu 15-20 de elevi, care invata sa scrie de la el un text, textele citindu-se la final. Deci, aloca succesiv, in mai multe reprize, cateva minute fiecarui tanar care invata sa scrie„, spune Tudor Cretu, directorul Bibliotecii Judetene Timis.