Aceasta, desi spitalele din Timisoara acopera toate specialitatile medicale si toate tipurile de tratamente.
In primele luni din acest an, doar 42 de straini au apelat la doctorii de la Spitalul Judetean din Timisoara. Dintre acestia, 8 au avut eurocarduri de sanatate, 19 nu au avut deloc asigurare, iar 15 aveau viza de rezidenti in Romania.
In general, intr-o luna, cam 5 – 7 pacienti straini vin la Spitalul Judetean Timisoara pentru a fi consultati ori chiar operati de catre medici, spune purtatorul de cuvant al celei mai mari unitati medicale din vestul tarii, Liana Dacilescu .
Numarul lor este foarte mic, spre deosebire de cel al romanilor care isi cauta tratament peste hotare. Doar anul acesta, peste 100 de timiseni au cerut banii inapoi de la Casa de Asigurari de Sanatate Timis, bani pe care i-au platit la medicii din strainatate.
„Valoarea serviciilor rambursate este de 437.760 de lei. In general, ei merg sa se trateze in tarile imediat dupa granita, in Ungaria, in Austria si in Germania”, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro Oana Rachitan, purtator de cuvant CJAS Timis.
Recent, Ministerul Sanatatii a marit bugetul pentru Programul gratuit de tratament in strainatate, acesta ajungand la 29 de milioane de lei, cu 3 mai mult decat cel din anul 2010. Acesta este destinat insa acelor cazuri medicale pentru care nu exista solutii de tratament in unitatile sanitare din tara noastra.