TIMISOARA. Faptul ca, deocamdata, nu se intrevede varianta legala prin care Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara, infiintat de Dominic Fritz, sa ingroape definitiv Asociatia TM2023 si sa preia finantarile acesteia, il irita pe edilul sef al Timisoarei.
La Centrul de Proiecte, administratia Fritz a facut investitii, a angajat curatori, specialisti, care au si revizuit programul cu care orasul a castigat titlul de Capitala Culturala a Europei in 2016, insa, deocamdata singura entitate recunoscuta pentru a derula proiectele prevazute pentru acest program de tara este TM2023.
Mai mult, un alt motiv de nervozitate pentru Dominic Fritz il reprezinta iminenta numire a fostului director al Filarmonicii Ioan Garboni in functia de comisar pentru Timisoara Capitala Europeana a Culturii in cadrul Ministerului Culturii, cu rang de secretar de stat, director de care a vrut sa se scape cu orice pret, iar acum se vede nevoit sa-l reevalueze, dupa ce instanta i-a dat castig de cauza in speta legata de felul in care i-a fost analizata activitatea. In urma cu un an, un apropiat al primarului, veterinarul USR Razvan Stana, consilier pus in comisia de evaluare, i-a dat cele mai mici note fostului director al Filarmonicii pentru a-l impiedica sa-si mai depuna un proiect de management.
Iar procesele cu Ioan Garboni nu s-au incheiat inca.
„Stiu ca exista multe vorbe in jurul acestui proiect, noi vrem sa ne concentram pe fapte. Am numarat cati bani vom cheltui in acest an pe cultura, si aici vorbim si de investitii, de program cultural, de institutiile culturale. Suma totala este 116 milioane lei. Asta inseamna ca Timisoara crede cu adevarat ca sectorul cultural este un factor economic, un motor de dezvoltare si nu putem sa facem economie aici. Majoram suma alocata TM2023. Vom pregati anul acesta marele eveniment de deschidere. La Centrul de Proiecte vom avea un program numit ‘Power Station’, pentru ca miza acestui an este sa lasam in urma un ecosistem cultural.
Activam si noi spatii, lucram la centrul Marasesti, la mai multe cinema-uri, la Turnul de apa, intram in executie pentru MultipleXity si avem si mai multe centre culturale la care lucram. Speram sa obtinem si finantare din partea Ministerului Culturii, cat mai repede posibil, ca sa putem sa finantam aceste obiective
Lucram la un city app, pentru informare, pentru promovarea evenimentelor, lucram la un proiect de semnalistica urbana in mai multe limbi, o sa cumparam anul acesta cel putin 3 sau 4 toalete publice automatizate care stiu sa se curete singure, pentru ca si asta este important pentru un oras cu mai multi vizitatori„, a declarat Dominic Fritz.
Edilul a evitat un raspuns clar legat de ce se va intampla cu Centrul de Proiecte in conditiile in care, in continuare, Asociatia Timisoara Capitala Culturala va fi singura recunoscuta de Bruxelles si Bucuresti, iar programele se vor derula prin ea. Dominic Fritz a precizat ca oamenii sai de la Centrul de Proiecte au revizuit deja Bid Book-ul si l-a trimis spre studiu potentialilor finantatori
„Este dosarul cu care Timisoara a candidat in 2015-2016 si cu asta a castigat. Acest titlu de capitala culturala nu este doar un titlu aruncat si noi, dupa, putem sa facem ce vrem, ci trebuie sa livram programul pe care l-am promis.
In acelasi timp, au trecut cativa ani si s-au intamplat multe si, de aceea, exista nevoia de a actualiza acest program de candidatura. La asociatie, de peste 2 ani, nu a existat director artistic. Tocmai de aceea, am facut apelul curatorial, sunt 7 curatori independenti care au revizuit acest program si, in urmatoarele zile, sper sa-l si putem publica.
Ideea cu echipa curatoriala e raspunsul la aceasta dilema cu directorul artistic. Timpul ramas e foarte scurt si pentru o singura persoana e foarte greu sa revizuiasca. De aceea, echipa curatoriala are responsabilitatea programului culturual si care verifica daca ideile noi corespund cu valorile de atunci. Echipa curatoriala este responsabila de managementul artistic pe capitala culturala si ei lucreaza foarte bine ca o echipa. La Centrul de Proiecte urmeaza sa adaptam organigrama la noua structura. In acelasi timp, incheiem un protocol de colaborare cu ceilalti finantatori, am transmis aceeasta propunere si sper sa putem avansa.
E foarte clar ca acest proiect este al Timisoarei, este responsabilitatea noastra sa fie un proiect de succes. Si Comisia Europeana spune ca acest proiect este al orasului, tocmai de aceea eu nu inteleg de ce si capitala culturala intra in lista temelor care devin atacuri politice. Nu cred ca face cinste Timisoarei, Romaniei… Am avut o discutie cu Comisia EU, in care am prezentat progresele pe care le facem. Asociatia are capacitati limitate, de aceea am decis sa facem acest lucru prin Centrul de Proiecte al Primariei, care a dovedit transparenta…„, a spus Dominic Fritz evitand un raspuns concret.
Intrebat cum va reusi sa colaboreze cu viitorul comisar pentru TM2023 Ioan Garboni, edilul a spus ca, deocamdata, nu are… nimic oficial.
„Eu, momentan, nu am primit niciun fel de informatie oficiala din partea Ministerului. Atunci cand Ministerul va numi un comisar pentru Capitala Culturala, o sa pot spune ceva despre persoana respectiva. In afara articolelor din presa, eu nu am alte informatii. Ceea ce e important e ca acest comisar din partea Guvernului, responsabil din partea Guvernului, sa aiba o colaborare buna cu Primaria Timisoara, ca fiind institutia responsabila pentru succesul acestui proiect„, a precizat Dominic Fritz.
In acest moment, primarul refuza sa-i acorde un spatiu Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2023, dupa cum arata consilierul local Roxana Iliescu. Detalii AICI.