Opinia Timisoarei

Studenti din Israel, Germania, Tunisia sau Burundi invata Medicina la Timisoara si rotunjesc cu milioane de euro pe an conturile Universitatii de Medicina


TIMISOARA
. Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes“ Timisoara aduna, anual, de pe urma taxelor studentilor straini, intre 4.5 si 5 milioane de euro. Pentru ca media studentilor straini care studiaza la UMF este de aproximativ 1.000 de persoane. In ultimii cinci ani, aproape 25 de milioane de euro au intrat in vistieria institutiei.

Banii nu sunt impozitabili, pentru ca sunt venituri din invatamant, dar o cota merge la Ministerul Educatiei. Sigur, aceasta suma, 25 de milioane de euro, suna frumos cand o calculati asa, dar haideti sa o asezam langa alte sume: numai cu cheltuielile pe salarii, universitatea plateste cate 1.2 milioane de euro pe luna. Avem lucrari de intretinere si reparatii, avem plata utilitatilor, alti bani care se duc, mai avem unele investitii pe care le derulam si altele viitoare pe core dorim sa le facem. Cand tragem linie, sa stiti ca cele 25 de milioane de euro incep sa para putine“, ne spune Marius Raica, rectorul UMF Timisoara.

Timisoara este unul dintre cele mai atragatoare centre universitare din Romania, din domeniul medicinei. Anual, sute de studenti opteaza pentru capitala Banatului sa invete sa devina medici. Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes“ Timisoara a reusit, in ultimii ani, sa primeasca si sa scolarizeze tot mai multi tineri veniti din intreaga lume.

Peste o mie de studenti se pregatesc sa devina chirurgi, ortopezi, ginecologi, ce inseamna farmacia sau care sunt cele mai noi tehnici in stomatologie. Veniti din Israel, Tunisia, Germania sau Burundi, studentii gasesc in orasul de pe Bega locul ideal unde pot sa imbine teoria cu practica si sa deprinda acele abilitati care sunt cautate oricunde in lume, in orice moment. La nivel national, peste 10.000 de studenti straini au venit in Romania ca sa invete medicina.

Carolin Simon, Yeliz Kaptagel si Khader Darawsha invata sa salveze vieti omenesti urmand pasii parintilor sau recomandarile medicilor din tarile de unde provin

Le-am intalnit pe Carolin Simon si Yeliz Kaptagel, studente venite in Timisoara sa invete sa devina doctori, in biroul Claudiei Borza, directoarea Departamentului de Relatii Internationale din cadrul UMF „Victor Babes“. Timide, dar cu zambetul pe buze, asteapta curioase sa afle de ce au fost chemate acolo. Vorbesc foarte bine limba engleza, iar Carolin o rupe destul de bine romaneste. A invatat de la parintii ei. Intelege limba si poate conversa fara prea mult efort. Khader Darawsha, student in anul 4, venit si el sa ma cunoasca, vorbeste foarte bine limba romana.

Hai sa vorbim romaneste. inteleg engleza, dar stiu mult mai bine si mi-e mai usor sa vorbim in limba romana”, imi spune tanarul. Stau toti trei si ma privesc cu dezinvoltura. Numai Yeliz nu intelege nimic inca, dar spune ca e hotarata sa invete limba. Pana la urma convenim la engleza, ca sa stie toti ce vorbim, dar unele lamuriri, in limba romana, sunt de neevitat. Cei trei tineri primesc intrebarile fara sa ridice din sprancene, raspund zambind, cu nonsalanta, fara vreun pic de condescendenta in glas.

Carolin Simon are 23 de ani. A venit la Timisoara din Germania. Povestea ei este una aparte. Parintii sunt, amandoi, medici. Cu studiile facute in Romania. Mama a studiat medicina generala, iar tatal este stomatolog. Incantati pana peste poate de ce-au gasit in tara noastra, acestia au indemnat-o, cu toata inima, sa aleaga Romania. Tara le-a ramas in suflet, iar decizia fiicei lor de a le pasi pe urme a venit ca un pas normal, ca si continuarea unei traditii.

Parintii mi-au spus sa vin aici. Ei au invatat medicina aici si au fost foarte multumiti. Peste tot pe unde am cerut referinte, mi-au spus sa vin in Romania sa fac Medicina. Doctorii romani sunt foarte bine vazuti in Germania. Se stie ca se face scoala, ca este imbinata foarte bine teoria cu practica. Nu am stat prea mult pe ganduri“, recunoaste Carolin entuziasmata. Este studenta in anul I la Stomatologie. A urmat scoala de surori in Germania, inainte de a se hotari asupra Timisoarei, iar in alegerea orasului n-a stat deloc pe ganduri:

Am venit la Timisoara pentru ca fratele meu invata tot aici. El este mai mare, in anul 3. L-am vizitat, mi-a placut orasul si a fost clar ca o sa vin si eu aici“, spune cu zambetul pe buze, studenta venita din centrul batranului continent.

Aici, a intalnit-o pe Yeliz Kaptagel, o alta studenta, tot in anul I, tot la Facultatea de Stomatologie, de 21 de ani, din Germania. S-au imprietenit imediat. „Am vizitat Romania de doua ori. Asa m-am hotarat sa vin aici la studii. Timisoara este un oras cald, calm si cu oameni linistiti. Imi place aici“, recunoaste Yeliz. „La inceput mi-a fost mai greu sa ma adaptez. Dar au trecut cateva saptamani si deja mi-am facut prieteni. Cred ca m-am integrat fara prea multe probleme“, spune tanara de 21 de ani. A ales Timisoara pentru ca a auzit de la doctori din Germania ca Romania are o scoala buna de medicina. A vizitat Timisoara de doua ori si i-a placut enorm. „Aici sunt oameni primitori, sunt multe cafenele cu terase si te poti distra la cluburi. Nu lipsesc nici petrecerile din camine“, spune, convinsa, Yeliz. Ea vrea sa devina chirurg stomatolog. O cariera banoasa si posibilitatea de a-si gasi un loc de munca oriunde ar merge au convins-o sa se orienteze spre acest job.

Am inceput scoala la Timisoara din mai multe motive. Pe langa cele legate de partea sentimentala, este si cel al taxelor de studiu. Aici, taxele sunt mult mai mici decat in Germania. Dar sa stii ca am vrut sa vin in Romania pentru ca toti cei care au plecat de aici au laudat felul in care se tin cursurile. Adica se face multa practica, ceea ce lipseste in sistemul german. De aceea, medicii romani care merg in Germania sunt foarte bine pregatiti“, sustine Carolin, tanara de 23 de ani. O completeaza Yeliz: „In Germania, la cursuri participa cate 200 de studenti. Aici, sunt cat intr-o clasa de liceu – 20-30. E mult mai bine pentru noi in felul acesta“.

Entuziasmate peste poate, tinerele isi doresc sa studieze cei 6 ani de medicina numai in Timisoara, desi au posibilitatea sa se intoarca, dupa doi ani, in Germania. „Vreau sa stau 6 ani aici. Pentru ca diploma pe care o primesc este aceeasi, recunoscuta oriunde in Uniunea Europeana si pot profesa apoi in orice stat vreau“, afirma cu dezinvoltura Carolin.

Cei mai multi studenti straini care au ales Timisoara pentru medicina sunt veniti din Tunisia: 250, urmati de tinerii din Israel – 127 si de cei din Germania – 87, o tara care „trimite“ tot mai multi studenti in Romania.

Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara a atins, in acest an universitar, un maxim istoric in ceea ce priveste numarul de studenti straini. Avem pana acum 1.008 studenti. Numai in anul I sunt inscrisi 448“, ne spune Claudia Borza, directorul Departamentului de Relatii Internationale din cadrul UMF „Victor Babes“ Timisoara. Ea recunoaste ca numarul tinerilor din statele UE este in crestere, iar unul din motive este cel al taxei de studiu. Un student dintr-un stat ce apartine Uniunii Europene plateste o taxa de 4.000 de euro pe an. Un tanar ce provine dintr-un stat non-UE achita o taxa, stabilita de Ministerul Educatiei, de 3.221 de euro pe an.

Anul acesta, dintre statele europene, cei mai multi studenti au venit din Germania – 55. Asta in conditiile in care in 2009 aveam doar 18 studenti de acolo. Dintre statele non-UE, cei mai multi sunt din Tunisia – 150 si din Israel – 75“, explica Claudia Borza.

Numarul mare de studenti din Israel inregistrat la UMF Timisoara este explicat chiar de tanarul de 22 de ani, din Nazaret: „Si la noi sunt conditii foarte bune de studiu, dar locurile la universitati sunt foarte putine. Iar ca sa reusesti, trebuie sa ai note foarte mari“, ne spune Khader Darawsha, cel care a tacut pe parcursul discutiei cu tinerele sale colege, venite din Germania. Nu provine dintr-o familie numeroasa, care n-are cu ce se hrani, asa cum s-a creat deja un stereotip, cum ca studentii straini, din Orientul Mijlociu sau din Africa, vin din familii sarace. Khader nu este orfan, nici nu reprezinta un caz social.

Cand am ajuns prima data aici, am urmat un curs intensiv de 4 luni, de limba. Abia apoi am mers la cursuri. Acum, desi sunt in anul 4, sunt cel mai vechi din Israel in Timisoara. Toti cei nou-veniti ma intreaba pe mine ce trebuie sa faca, cum sa se descurce… Mereu le spun: du-te la profesor si intreaba-l. Se bucura, nu te sfii. Pentru ca eu asa am facut si am gasit o foarte mare deschidere din partea profesorilor aici“, povesteste Khader. Timisoara a castigat batalia cu Clujul si Bucurestiul. A venit, la numai 18 ani, impreuna cu tatal sau, in Romania. A vizitat cele trei orase pentru a alege unul dintre ele. „De acasa am pornit convins ca voi invata la Cluj. Am ajuns la Timisoara, am iesit cu baietii in oras si n-am mai stat pe ganduri. Este un oras foarte frumos. E linistit, calm, cu oameni primitori. In trei ani de scoala, acum sunt in anul 4, am avut parte de distractii, dar si de liniste si de scoala“, explica tanarul.

Dar stii ce-mi place cel mai mult aici? Ca pot sa merg oricand la Urgente, ori la Judetean, ori la Municipal, sa fac de garda. Doar ma inscriu si merg acolo. Si asta e foarte bine pentru mine.Invat o gramada de lucruri. Iar teoria este foarte bine predata la cursuri“, spune acesta. Ma priveste cu mult entuziasm si transmite o energie debordanta cand imi descrie situatia din capitala Banatului. Apoi schimba foarte repede registrul: „Mi-ar fi placut sa pot ramane aici. Dar sunt conditii foarte grele dupa ce termini“, spune privind fix pe un punct de pe perete. In opozitie cu entuziasmul tinerelor din anul I, Khader se da batut: „cred ca ma voi intoarce acasa. E mai bine acolo, ca medic, decat in Romania. Sau poate aleg o alta tara, unde sunt conditii mai bune de lucru si salarii mai bune. Am vizitat Spania si mi-a placut“, se explica studentul.

Povestea lui are ceva din naratiunile lui Amos Oz: cand avea 14 ani, bunicul sau a suferit de o boala cumplita, care l-a tinut o perioada indelungata in spital. „Am stat langa el si l-am ingrijit mult timp. Atunci, acolo, m-am hotarat sa devin medic.Si de atunci inainte, numai la asta m-am gandit: cum sa fac sa profesez medicina. Sunt o fire care sare in ajutorul oricui, iar a fi medic, exact asta inseamna. Din acel moment am stiut ca voi fi doctor, ca voi incerca sa ajut cat mai multi oameni care sufera“, spune hotarat studentul venit din Nazaret.

Baklouti Mohamed Hedi are 21 de ani si este din Tunisia, din orasul Sfax, „centrul economic al tarii“, cum ne spune, mandru, tanarul. Pe el l-am intalnit a doua zi. A venit insotit de un prieten, care l-a ajutat atunci cand s-a poticnit in limba romana. Dar, dupa peste trei ani petrecuti la Timisoara – este student in anul IV la Farmacie – stapaneste limba romana foarte bine. Problemele de exprimare au aparut rar, si numai atunci cand cauta cuvintele prin care sa accentueze starea lui sufleteasca. Si povestea lui este deosebita. Familia are o farmacie in orasul natal, iar trei din cei patru frati au urmat cursurile Facultatii de Farmacie din capitala Banatului.

Am venit la Timisoara pentru ca si un frate si o sora a mea, amandoi mai mari, au studiat tot aici. Pentru noi, tunisienii, Romania, in general, si Timisoara, in particular, este ca a doua casa. Suntem foarte multi aici si ne place sa venim la studii aici“, recunoaste studentul. El continua traditia fratilor si nu se gandeste sa ramana in Romania.

Daca as putea controla situatia, as ramane in tara, dar acasa am unde lucra“, spune acesta. De ce Romania si nu Franta, il intreb. „Pentru ca in Tunisia totul este ca in Franta. Aici, exista o sectiune de limba franceza si nu mi-a fost greu sa ma adaptez. In plus, Timisoara este un oras linistit si oamenii sunt ospitalieri. Este ideal pentru studii. Apoi, in viata e bine sa schimbi putin aerul, sa cunosti strainatatea“, explica  Mohamed. Faptul ca exista o comunitate numeroasa de tunisieni in orasul de pe Bega l-a ajutat mult pe tanarul student sa se integreze si sa se adapteze stilului de viata banatean. Indragostit de Timisoara, Mohamed n-ar pleca acasa daca situatia i-ar permite sa-si dezvolte o afacere, sa lucreze si, mai ales, sa se indragosteasca. „Stii, partea cu ramasul in Timisoara… E diferita de la individ la individ. Eu am unde si la ce sa ma intorc, dar sunt multi tunisieni care s-au casatorit aici si au ramas. Conteaza foarte mult si acest aspect“, spune cu sinceritate in glas.

Invata limba romana un an inainte sa mearga la cursuri

Studentii straini care doresc sa invete la Timisoara o meserie, invata limba romana la Universitatea de Vest. Anul trecut au fost peste 50 de tineri inscrisi, iar in acest an sunt deja 39, dar inscrierile continua pana la inceputul lunii noiembrie. „Studentii straini studiaza limba romana timp de un an de zile. In primul semestru au cursuri intensive de limba romana, iar din semestrul II se invata un limbaj specializat, in functie de facultatea pe care doresc sa o urmeze, biologie-chimie pentru Medicina, limbaj economic pentru stiinte Economice etc.“, ne spune Florin Jurca, ofiter de presa in cadrul UVT. Studiaza limba romana tineri din Serbia, Israel, Maroc, Nigeria s.a.

Diplomele universitatilor din Romania sunt recunoscute in intreaga Uniune Europeana. Pentru un tanar din Germania, Franta sau Italia, taxa anuala de studiu este mult mai mica in Romania decat in alte tari. 4.000 de euro pe an reprezinta aproximativ jumatate din costurile pe care un student strain le-ar plati in tara lui, dupa cum recunosc chiar tinerii.

Exit mobile version