TIMISOARA. Apropierea deschiderii noului an universitar a adus o situatie nemaintalnita pe piata chiriilor din Timisoara, care a dat peste cap planurile de profit ale agentiilor imobiliare.
Majoritatea studentilor care apeleaza la serviciile agentilor imobiliari cauta spatii de lux, in zona ultracentrala sau langa universitati, refuzand ofertele de apartamente sau garsoniere, mai ieftine, aflate in cartierele periferice.
“Efectiv nu mai avem ce inchiria! Mai e putin si incepem sa scoatem la licitatie apartamentele de lux, ultracentrale, care se cauta foarte tare in aceasta perioada! N-o sa va vina sa credeti, dar am intocmit liste de asteptare pentru inchirierea apartamentelor luxoase care vin catre noi. Nu conteaza pretul, 450 – 500 de euro, acestea sunt preferate de catre studentii straini sau studentii cu parinti bogati de la noi. Este vizata, in special, Piata Operei sau Piata Unirii, unde oferta de apartamente la inchiriat este destul de saraca”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Nicoleta Pop, patroana uneia dintre cele mai vechi agentii imobiliare din Timisoara.
Un exemplu al pretentiilor de confort cerut de catre tinerii clienti este si faptul ca, in unele cazuri, nici apartamentele de lux din Piata Operei nu sunt indeajuns de atractive.
“Am avut un stundent din Tunisia caruia i-am inchiriat un apartament aflat, undeva, deasupra Camerei de Comert, cu ferestrele spre Piata Operei. Pretul, 500 de euro pe luna! Ei, bine, nu a fost destul de luxos pentru acel tanar si, dupa cateva luni, a plecat in alta parte”, spune Nicoleta Pop, cu precizarea ca cei mai pretentiosi clienti sunt cei din Tunisia, Maroc, Kuweit si Italia.
Conform statisticilor imobiliare, toamna universitara a adus o oarecare majorare a preturilor chiriilor, insa nesemnificativa.
“Cred ca este vorba despre un procent de 5 – 10 la suta, insa preturile la chiriile din Timisoara au facut un salt important in toamna anului trecut, cand majorarea a fost cuprinsa intre 35 si 50 la suta. Acest nivel s-a pastrat si in acest an si, cu toate acestea, gradul de ocupare a unitatilor imobiliare avute in portofoliul de inchirieri este aproape de suta la suta”, apreciaza patroana agentiei imobiliare.
Pe de alta parte, la polul opus, oferta de apartamente ieftine nu satisface decat in putine cazuri cererea de pe piata. Motivul? Conditiile insalubre si mobilierul vechi.
“Unele apartamente scoase la inchiriere sunt atat de insalubre si cu mobila de la bunici, incat nici proprietarii nu ar locui acolo. Nu au minimul de confort. Asa sunt romanii, vor sa faca o afacere din orice, uitand de minimul respect pentru client. Italienii sunt altfel, construiesc apartamente de lux, cu dotari moderne, pe care le inchiriaza la preturi foarte mari. Chiar si in aceste conditii, cererea este mai mare decat oferta”, mai spune Nicoleta Pop.
Totusi, pe piata locala, odata cu sosirea valului de stundenti, exista cereri si pentru apartamente clasice, cu doua sau trei camere, inchiriate la preturi cuprinse intre 250 si 300 de euro, in functie de zona. Sau “caut coleg de camera”, la pretul de 90 – 100 de euro de persoana.
Prima cerinta a celor interesati este ca proprietatea scoasa la inchiriere sa aiba centrala, caz in care sunt dispusi sa plateasca in plus.
“Prima intrebare asta e, daca apartamentul are microcentrala. In general, pretul apartamentelor independente din punct de vedere anergetic, adica dotate cu centrale pe gaz, este mai mare cu 50 de euro”, subliniaza specialista in imobiliare.
TOP zone cu cele mai scumpe chirii in Timisoara!
Ca si in anii trecuti, cele mai scumpe proprietati scoase la inchiriere se afla in Piata Operei, Piata Unirii si zona Medicina, in timp ce preturi sub cota pietei, de criza, pot fi intalnite in cartierul Freidorf, bulevardul Dambovita, Calea Buziasului si, partial, ramificatiile Caii Lipovei.
Asadar, in cadrul ofertei standard, pretul apartamentelor cu o camera sau al garsonierelor variaza de la 130 de euro, in Calea Buziasului, la 220 de euro, in zona Complex Studentesc sau Medicina, in timp ce apartamentele cu trei si patru camere se inchiriaza la preturi ce pornesc de la 200 de euro si pot ajunge chiar si la 350 de euro in zona ultracentrala.
Categoria “caut coleg de camera” poate fi intalnita la preturi cuprinse intre 70 si 100 de euro. Casele si vilele de lux nu se prea cauta pe piata inchirierilor de sezon, spun imobiliaristii, din cauza faptului ca, in general, aceste unitati locative se afla la periferia orasului, iar distanta fata de centrul urbei, unde se afla majoritatea universitatilor, le face neatractive pentru studenti…
Tinerii mai fara dare de mana isi vor face studentia in caminele universitatilor, in marea lor majoritate complet renovate.