TIMISOARA. Incep tururile ghidate pentru studentii care vor sa viziteze santierul Castelului de Apa din zona Iosefin, aflat in plin proces de reabilitare.
Astfel, cei care invata la facultatile de Arhitectura, Constructii, Istorie, dar si cei pasionati de constructiile industriale si patrimoniul cultural timisorean vor avea ocazia sa afle, direct de pe santier, cum turnul de apa a reusit sa treaca testul timpului, cum a fost ridicat, care sunt principiile sale de functionare, dar si importanta lui pentru oras.
De asemenea, tinerii vor putea vedea cum se desfasoara procesul de restaurare si etapele refunctionalizarii monumentului istoric in centru cultural.
Vizitele pe santier pentru studenti fac parte din calendarul de activitati al proiectului „Refunctionalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apa, Iosefin”, iar cea de joi, 10 februarie, deschide o serie care se va intinde pe toata durata lucrarilor.
Studentii interesati se pot inscrie pentru aceasta prima vizita, completand acest formular: https://bit.ly/vizita1CasteldeApa. Grupurile vor fi formate din cel mult 20 de persoane, coordonatorul tururilor fiind inginerul Cornel Farcas.
Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie si, impreuna cu cel din Fabric puteau asigura apa vreme de mai multe ore pentru intreg orasul.
Proiectul „Refunctionalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apa, Iosefin” este finantat prin Granturile SEE 2014-2021, in cadrul Programului RO-Cultura si este implementat de catre Primaria Municipiului Timisoara, in calitate de promotor de proiect, alaturi de Asociatia Prin Banat, in calitate de partener.
Proiectul propune realizarea unor spatii expozitionale si pentru evenimente culturale. La exterior, va fi amenajata o rampa de acces catre turn, dar si un mic imobil, care va gazdui un birou administrativ si grupuri sanitare. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertina.
Pe parcursul lucrarilor, aici vor avea loc vizite ale studentilor de la facultatile de profil, proiectii 3D pe monument, sesiuni de cercetare si expozitii. Vor fi amenajate o cafenea, dar si un muzeu al cafelei, spatii pentru expozitii, atat in interior cat si in exterior, dar si un spatiu pentru admirarea panoramica a orasului. Capacitatea maxima a Turnului de Apa este de 70 de persoane.
Valoarea totala a proiectului este de 10.921.581,94 lei, adica aproximativ 2.200.000 euro, bani veniti, in marea lor majoritate din fonduri norvegiene, inca din 2019. Durata de executie a lucrarilor este de 15 luni, ceea ce inseamna ca Turnul de Apa trebuie sa fie complet modernizat pana in februarie 2024.