TIMISOARA. Aproximativ 400 de tineri din 50.000 de studenti din Timisoara invata in acest an peste hotare. Tinerii primesc sume intre 300 si 500 de euro pentru o luna de studiu.
Studentii timisoreni reusesc in numar mic sa mearga peste hotare sa invete la universitati straine. Bursele Erasmus, prin care sunt cei mai multi plecati, le asigura la limita traiul in orasele unde invata. Tinerii primesc sume cuprinse intre 300 si 500 de euro pentru o luna de studiu, din care trebuie sa-si achite cazarea, dar si mancarea. Nu intra in discutie banii de cheltuiala de care fiecare student are nevoie, mai ales cei care si doresc sa viziteze orasul in care au mers, dar si pe cele din apropiere sau alte zone, destinatii turistice ale Europei.
Universitatea de Vest din Timisoara are un numar de aproximativ 25.000 de studenti. Dintre acestia, doar 160 au plecat sau urmeaza sa plece pentru trei pana la 12 luni, prin burse Erasmus. „Nu stiu care este motivul pentru care pleaca putini studenti la alte universitati, de la noi intotdeauna au fost destul de multi. Noi ne pregatim sa intram intr-un consortiu european si posibilitatile de studii in strainatate vor fi pe urma mult mai mari pentru studenti“, a precizat Ioan Talpos.
De la Universitatea Politehnica Timisoara au plecat 89 de studenti, cu 40 mai putini decat in anul universitar precedent. UPT are aproximativ 11.000 de studenti. Cei mai multi au ales Italia – 23, apoi Spania – 16 si Franta – 12. Au venit 28 de tineri straini (din Italia – 9, Spania – 7 si Germania – 4). „In domeniul tehnic este mai greu de urmat un curriculum in strainatate pentru ca nu intotdeauna disciplinele sunt in aceeasi ordine prevazute in planul de invatamant“, a precizat Nicolae Robu, rectorul UPT. El a adaugat ca un alt motiv pentru care putini studenti sunt interesati de plecarea in strainatate il reprezinta si valoarea foarte mica a bursei: aproximativ 400 de euro, bani din care tanarul trebuie sa-si plateasca absolut toate cheltuielile, iar nu toti studentii pot fi ajutati cu bani de acasa.
Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes“ din Timisoara a trimis 18 tineri sa studieze in strainatate pe parcursul acestui an universitar, iar alti 35 vor participa, pentru o luna de zile, prin Federatia Internationala a Studentilor Medicinisti, la cursuri, seminarii si alte activitati, in vara lui 2012, la universitati din strainatate. Aproximativ 6.000 de studenti sunt inscrisi la UMF „Victor Babes“. Important, insa, in cazul acestei universitati este faptul ca peste 1.000 de studenti au venit din Austria, Germania, Franta sau alte tari sa studieze medicina la Timisoara. Motivul pentru care au ales acest centrul universitar il reprezinta taxele mai mici practicate aici in comparatie cu universitatile de profil din statele Uniunii Europene si calitatea destul de ridicata a invatamantului.
Este al treilea an consecutiv in care un numar important de tineri la doctorat urmeaza cursuri de specialitate la institutii de invatanant superior din alte tari. La USAB invata aproximativ 6.000 de tineri. La Agronomia timisoreana, cei veniti prin programul Erasmus in orasul de pe Bega fac practica la companii timisorene, cu care universitatea se afla in parteneriat. Alexandru Moisuc, rectorul USAB, spune ca o problema pe care o intampina studentii ce pleaca in strainatate o reprezinta stapanirea unei limbi straine, iar acest lucru ii impiedica pe multi sa plece la studii in strainatate.
In cazul tuturor celor patru universitati de stat timisorene, putini studenti reusesc sa plece in strainatate cu burse oferite de statul roman, de cel francez sau altele, numarul acestora fiind de cateva zeci (pana in zece la nivelul fiecarei din cele patru institutii de invatamant superior).
Ce spun tinerii plecati deja in strainatate despre faptul ca sunt putini cei care aleg aceasta varianta? Mina Alexandrescu, coordonator la Centro de Practicas Universitaria din Barcelona, care ii consiliaza pe tinerii studenti: „Din punctul meu de vedere sunt doua explicatii pentru care studentii nu pleaca in numar mai mare. Primul il reprezinta slaba promovare a programului Erasmus. Studentii nu stiu ce sa faca, cum sa ajunga sau sa-si aleaga o universitate, ce drepturi au, ce obligatii, cum sa-si echivaleze creditele cand se intorc sau cum sa-si gaseasca o firma pentru practica in afara. Al doilea aspect, la fel de important, il reprezinta politica paguboasa a universitatilor. Ele au un anumit plafon pentru mobilitati si aloca limita minima pentru a putea trimite cat mai multi studenti, in loc sa aloce 700 de euro pe luna si sa trimita mai putini. Astfel ajung la efectul de bumerang – tot mai putini studenti aleg sa plece cu Erasmus pentru ca nu se pot intretine“, ne spune acesta.