Vaccinarea impotriva COVID-19 a redus, in Romania, de peste cinci ori riscul de infectie, de peste zece ori riscul de spitalizare si de aproape 14 ori riscul de internare in ATI. De asemenea, prin vaccinare s-a redus de peste 20 de ori riscul de deces in urma COVID-19, arata datele unei analize facute de Comitetul de coordonare a vaccinarii in perioada februarie-mai, cand varianta Alfa a coronavirusului era dominanta.
Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) anunta ca a realizat studiul de eficienta a vaccinarii impotriva COVID-19 in randul persoanelor vaccinate, comparativ cu evolutia persoanelor nevaccinate. Setul de date analizat a inclus peste 2,7 milioane de teste (pozitive si negative), colectate de la peste 1,7 milioane de persoane unice, cu varsta de peste 16 ani si cu istoric cunoscut de vaccinare impotriva COVID-19.
Analiza a fost facuta in perioada februarie – mai 2021, atunci cand varianta Alfa a virusului era dominanta in tara noastra.
Astfel, eficienta ompotriva infectiei, incepand cu 14 zile de la efectuarea dozei 2, este de 84.1% la vaccinul Comirnaty/BioNTech Pfizer, 93.1% la Spikevax/Moderna si 71.1% la Vaxzevria/AstraZeneca. Eficienta vaccinului Janssen va fi evaluata in perioada urmatoare, intrucat administrarea acestuia a inceput in 4 mai si nu s-au acumulat suficiente date pentru perioada raportata (pana la 31 mai).
„In Romania, vaccinarea impotriva COVID-19 a redus de peste 5 ori riscul de infectie, de peste 10 ori riscul de spitalizare, de aproape 14 ori riscul de internare in ATI, de peste 20 de ori riscul de deces in urma COVID-19. O alta concluzie observata a fost ca protectia impotriva spitalizarii, internarii in ATI si a decesului este de peste 50% inca de la administrarea dozei 1, la minim 14 zile de la efectuarea acesteia„, a precizat CNCAV.
Potrivit CNCAV, beneficiile maximale se obtin dupa 14 zile de la efectuarea schemei complete de vaccinare, ceea ce subliniaza importanta administrarii dozei 2.
Mai multe, AICI.