Ca romanii au probleme cu igiena o stie toata lumea. Lipsa sapunului, a deodorantului, toaleta in curtea casei, ar fi cateva lucruri care caracterizeaza Romania. Ce nu stiu insa multi este ca 12% dintre romani nu au fost in viata lor, in secolul 21 la un dentist!
Numarul romanilor care apeleaza la serviciile stomatologilor atunci cand au probleme dentare scade vertiginos. Cele mai recente cercetari releva ca nici macar jumatate din populatia tarii nu isi face controalele preventive anuale si nu-si trateaza afectiunile la timp.
Un studiu privind „Medicii dentisti – Perceptii publice. Atitudinile si comportamentele de igiena dentara ale romanilor”, realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) la solicitarea Colegiului Medicilor Dentisti din Cluj-Napoca, arata ca 48% dintre persoane merg la dentist o data pe an sau chiar mai rar. Conform datelor IRES, in jur de 12% dintre romani nu merg deloc la stomatolog. De asemenea, 37% dintre participantii la studiu au marturisit ca ajung la dentist doar atunci cand au dureri insuportabile.
Motivul? Costurile ridicate ale tratamentelor de specialitate si lipsa banilor pacientilor ii determina pe majoritatea bolnavilor sa amane vizita la cabinetul stomatologic. Daca 31% dintre romani domiciliaza in localitati in care nu exista specialisti in medicina dentara, aproape jumatate dintre ei considera ca preturile tratamentelor sunt prea mari pentru posibilitatile lor financiare. Doar 4% din populatie sustine ca terapia dentara nu este deloc costisitoare.