Studiu unic in Romania, realizat la Timisoara pe parcursul a 13 ani, ce va fi prezentat la Toronto. 4 la suta dintre pacientele cu cancer de san au dezvoltat o a doua neoplazie

TIMISOARA. Specialistii Centrului de oncologie OncoHelp au realizat un studiu in premiera. Pe parcursul a 13 ani, au analizat cazurile in care s-a dezvoltat un al doilea neoplasm la femei, dupa ce au fost initial diagnosticate si tratate pentru un cancer primar mamar.

Medicii spun ca dintre cele 721 de paciente, aflate la menopauza, 28 au primit un diagnostic secundar de neoplazie. Toate pacientele erau in urmarire activa postterapeutica.

Cea mai frecventa a doua neoplazie diagnosticata de noi a fost cancerul de san contralateral. Peste 25 la suta dintre paciente au fost in aceasta situatie. Alte 21 la suta dintre femei au dezvoltat cancere ginecologice, ca o a doua neoplazie, iar peste 14 la suta au fost depistate cu cancer digestiv, ca o a doua forma de cancer. La peste jumatate dintre aceste paciente, timpul scurs intre diagnosticul tumorii primare si al celei secundare a fost mai mic de un an, si asta indiferent de tratamentele anteriore urmate pentru cancerul de san. si vorbim de chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau chiar tratament cu anticorpi anti VGFR“, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog – sef Sectie Spital Zi- Centrul de Oncologie OncoHelp, Cofondator Asociatia OncoHelp.

Totodata, autorii studiului au remarcat ca peste 80 la suta dintre pacientele diagnosticate cu o a doua neoplazie sunt din mediul urban. Medicii mai spun insa ca este nevoie de o supraveghere continua activa si dupa diagnosticul celei de a doua neoplazii, si asta pentru a creste rata supravietuirii la pacientele cu cancer de san.

Este binecunoscut faptul ca efectuarea unor controale profilactice periodice este foarte important, indeosebi dupa varsta de 40 de ani, pentru depistarea unui cancer mamar. Si in cazul unei tumori mamare deja diagnosticate, investigatiile permanente de urmarire postterapeutica, atat clinice, cat si imagistice, duc la detectarea precoce a progresiei bolii, dar si a unei posibile alte neoplazii primare. Este insa foarte important sa avem acces si sa implementam pe scara larga testele genetice pentru pacientii diagnosticati cu mai multe neoplazii primare. Astfel, se va putea identifica predispozitia genetica pentru aceste boli. Iar, in situatia cancerelor ereditare, vor putea fi dezvoltate masuri specifice de management si supraveghere atat a pacientilor, cat si a descendentilor acestora”, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog – sef Sectie Spital Zi- Centrul de Oncologie OncoHelp, Cofondator Asociatia OncoHelp.

Studiul realizat de echipa condusa de colega noastra dr. Cristina Oprean din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp a fost publicat recent intr-o revista internationala de specialitate si va fi prezentat la conferinta mondiala a Asociatiei Multinationale pentru Asistenta Suportiva in Cancer ce va avea loc in iunie 2022 la Toronto.

Cancerul de san este cea mai frecventa forma de neoplasm la femei. in fiecare an sunt depistate peste 1,5 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Chiar daca rata de supravietuire este de peste 98 la suta, anual, peste 500.000 de femei cad victime acestei maladii

Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continua, 29 de paturi pentru spitalizare de zi si 5 paturi ATI SPA( Supraveghere post-anestezie). In cadrul Centrului sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestiva superioara si inferioara, imagistica medicala (computer tomograf, ecografie medicala si mamografie). In cadrul unitatii sanitare functioneaza singurul centru de ingrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul tarii. Tot aici, pacientii beneficiaza de cazare si masa gratuite pe perioada tratamentelor de radioterapie, in cadrul unei cladiri cu 48 paturi care asigura conditii hoteliere moderne.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.