Vestea ca UVT se claseaza pe locul 13 la nivel national in topul universitatilor, in a doua categorie, a cazut ca o lovitura in moalele capului pentru institutia timisoreana.
UVT a ramas cu 10 din cele 16 domenii de doctorat. „La un calcul simplu rezulta ca in urmatorii trei ani vom pierde 225.000 de euro din finantarea de baza, de la stat”, a precizat Ioan Talpos, rectorul Universitatii de Vest.
Au disparut domeniile Chimie, Filosofie, Drept, Sociologie, Marketing si Economie. In cazul acestora, UVT nu va mai admite studenti la doctorat in anul intai.
Din banii primiti de la stat se plateau salariile, spune rectorul. Eliminarea acestora de Ministerul Educatiei inseamna mai putine fonduri pentru universitate. Pentru un doctorant UVT primeste, in medie, 7.000 de lei pe an. Plata pentru un loc cu taxa este de 5.000 de lei pe an.
Rectorul UVT sustine ca nu a primit de la MEC nicio explicatie pentru clasarea universitatii pe care o conduce in a doua categorie valorica, iar nici Asociatia Universitatilor Europene nu i-a oferit un raspuns pentru aceasta clasare. Ba mai mult, rectorul spune ca UVT a fost mereu, in toate topurile realizate, pe locul 6 la nivel national! Prin urmare, clasarea pe locul 13 reprezinta o puternica lovitura de imagine.
„Ca prestigiu, ne afecteaza foarte tare. Inca nu am primit o motivatie a acestei decizii de la minister. pe domnul ministru il sun de o saptamana si nu-mi raspunde la telefon„, s-a plans Talpos.
Mai mult de atat, inscrierea slaba in anul intai la ciclul licenta determina Universitatea de Vest sa reduca mai multe posturi vacante. „Nu vor fi afectati titularii, vom reduce numai din posturile vacante care nu apartin celor care sunt titulari in invatamant”, a explicat Talpos.