TIMISOARA. Praf in ochii timisorenilor! In luna mai ar trebui sa vedem rezultatele masurilor luate de marile firme care polueaza Timisoara si sa constatam ca orasul nostru este mai putin poluat. Cel putin asa a promis primarul Nicolae Robu, transmitand, la randul lui, o promisiune facuta de conducerea a doua firme.
Edilul sef sustine ca el a constatat o calitate mai buna a aerului in Timisoara si ca nu a mai primit multe reclamatii de la timisoreni. Dar cere totusi statii de masurare a aerului langa cele doua mari fabrici: Continental si Azur.
„Cer Ministerului Mediului sa obtina aprobare de la Comisia Europeana pentru instalarea unor statii de masurare a parametrilor aerului in vecinatatea firmei Continental Cauciucuri, respectiv in vecinatatea firmei Azur, doua companii pe care le apreciem pentru performantele lor industriale, dar vizavi de care sunt intransigenti in ceea ce priveste efectele negative pe care le produc asupra aerului Timisoarei. Avem promisiuni ferme din partea ambelor firme mentionate ca se va investi mult pentru reducerea poluarii si asa ne-a fost intelegerea ca in luna mai deja vom simti progresele. Pe noi nu ne intereseaza sumele investite, ci rezultatele. Asteptam sa vedem rezultate concrete. Si tocmai pentru a ne convinge ca aceste rezultate sunt, in mod obiectiv, dincolo de perceptiile pe care le avem, cred ca ar fi bine sa existe astfel de statii in locul in care cetatenii acuza un aer poluat. Nu am mai avut reclamatii in ultima vreme, dar am vazut fie diverse postari, fie declaratii, ale unor cetateni care sustin ca situatia este cam la fel. Personal, am perceptia ca situatia e mai buna, insa as vrea sa nu operam numai cu perceptii, care, desigur ca sunt subiective, ci sa putem opera si cu masuratori facute de o tehnologie agreata la nivelul Comisiei Europene”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Edilul-sef sustine ca municipalitatea nu poate risca sa ridice autorizatia de functionare, ca nu exista cadru legal, temandu-se ca instanta ar putea imputa primariei milioane de euro pentru intreruperea activitatii unor companii care atunci cand au venit in Timisoara au avut toate avizele cerute de lege.
„Evident ca intr-o astfel de situatie, intr-o instanta internationala, n-ai nicio sansa sa castigi. Greseala a fost ca au fost acceptate astfel de investitii in proximitatea unor zone locuite, asta a fost greseala. Vreau ca Timisoara sa aiba un aer mai curat, noi am plantat 4.000 de copaci, plantam anul acesta inca 2.000 de copaci”, a completat Robu.
Primarul Timisoarei nu-si doreste ca primaria sa achizitioneze statiile de masurare a aerului, ci sa le cumpere chiar Ministerul Mediului.
„Sa le cumpere Ministerul Mediului acele statii, pentru ca face masuratori de mediu. Avem masuratori, dar nu avem suficiente, acelea sunt implantate in locuri care au fost stabilite de catre expertii Ministerului Mediului cu agreerea expertilor Comisiei Europene. Eu acum cer fie sa fie mutate doua dintre statiile respective in locatiile pe care le-am mentionat, fie sa se mute cu noi statii. Si asta ar fi o solutie, sa se mute”, a mai spus Nicolae Robu.
In Timisoara exista 2 statii trafic, pentru masurarea pulberilor de suspensie PM10, una in Calea Sagului si alta in Calea Aradului, o statie fond industrial pe Iosif Bulbuca, precum si statia din Piata Libertatii, numita statie fond urban, aceasta din urma fiind mutata in curtea Liceului „Carmen Sylva”. Statiile de masurare a calitatii aerului tin de Agentia pentru Protectia Mediului Timisoara si sunt atent monitorizate de specialisti.
Ce spuneti, sunteti de acord cu primarul Nicolae Robu? ESTE Timisoara un oras mai putin poluat?