TIMISOARA. 3,3 milioane de euro! Atat planuiesc sa investeasca autoritatile locale, din bugetul orasului, in modernizarea Parcului Central de langa Catedrala Mitropolitana.
Dupa ce au facut un sondaj si i-au intrebat pe timisoreni ce prefera – parc vienez sau gradina englezeasca -, acestia alegand ca Parcul Central sa fie facut ca cel de la Schonbrunn, iata ca oficialii primariei trec la treaba.
CITESTE SI: Timisorenii au ales… ca la Schonbrunn! Parcul Central va fi amenajat ca o gradina vieneza
Potrivit reprezentantilor Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara, aleea cu mesele de sah va fi mai mare, va fi amenajata o zona unde se vor putea organiza fel de fel de manifestari, va fi refacuta intreaga infrastructura, fiind nevoie de sapaturi serioase, iar fantanile vor fi modernizate.
Marea surpriza o reprezinta un labirint, de care cu siguranta cel mai mult se vor bucura prichindeii Timisoarei.
Potrivit documentatiei aprobate fara nicio intrebare de consilierii locali, acestia neavand curiozitatea nici macar sa afle de ce ar fi nevoie de 3,3 milioane de euro pentru modernizarea Parcului Scudier, asa cum mai este cunoscut Parcul Central, 11.632 de metri patrati de alei si platforme vor fi disponibile la finalul lucrarilor, treptele de acces vor fi reconstruite, jardinierele vor fi reabilitate, la fel ca si coloanele de intrare dinspre Catedrala, se va construi un nou sistem de irigare, iar bransamentul de apa va fi inlocuit, la fel ca si conducta de apa. De asemenea, vom avea plante perene, trandafiri, gard viu si mobilier nou – 134 de banci si 56 de scaune, precum si doua rastele pentru biciclete. Suprafata totala a parcului este de 77.894 metri patrati.
Parcul Scudier, cum era numit in secolul XIX, este mentionat pentru prima data in anul 1870, ca fiind cimitirul orasului. Stilul de ansamblu al parcului este determinat ca fiind unul mixt, dar amenajarea actuala este mai degraba una partial geometrica. Stilul geometric este prezent doar pe cele doua alei principale, restul parcului are un caracter peisager, pe alocuri de masiv inchis forestier, potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara.
„Conceptul de modernizare propune armonizarea stilului peisager al fondului general a amenajarii existente cu accente in stil geometric clasic, in acest sens se vor degaja peluzele si se va infiinta o pata de vegetatie de mica inaltime, iar aerisirea spatiala sub coronamentul arborilor se va realiza prin taieri de egalare. De asemenea, se vor crea noi centre de interes ca foisorul de muzica, gradene verzi, labirint”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de hotarare aprobat de alesii locali.
D.A.L.I., documentatia de avizare a lucrarilor de interventii, a fost intocmita de SC Green City Andliv SRL. Valoarea totala a lucrarilor este estimata, conform specialistilor, la 3,3 milioane de euro, cu tot cu TVA. Asta inseamna 14,8 milioane de lei. Parcul ar trebui sa fie gata in 12 luni de la inceperea lucrarilor. Cel mai probabil acestea vor fi demarate anul viitor, pentru ca momentan este in pregatire proiectul tehnic, care va fi intocmit de aceeasi firma, pe baza acestuia urmand sa fie dat drumul licitatiei pentru executie. Oricum, autoritatile locale nu sunt convinse ca vor folosi bani din bugetul local pentru modernizare. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, in cazul in care va fi posibila atragerea de fonduri europene, se va depune un proiect pentru a se obtine bani de la UE.
Parcul Copiilor, cu multitudinea de echipamente de joaca si zone diferite, a fost amenajat cu 2,5 milioane de euro, bani luati din bugetul local. Pe de alta parte, Parcul Rozelor a fost amenajat cu putin peste 1 milion de euro, fonduri europene.