Proiectul Leonardo „Tineri exploratori pentru piata muncii europene“ inseamna 230.000 de euro pentru Colegiul Tehnic „E. Ungureanu“ din Timisoara. „Cea mai mare parte a banilor merge pe deplasari. 79 de elevi de clasa a X-a si 10 cadre didactice vor merge in doua deplasari in Polonia si, respectiv, Portugalia si Germania. Elevii vor merge in cadrul unor companii unde vor invata, efectiv, meserie, timp de trei saptamani, cat dureaza fiecare deplasare“, ne spune directorul Ciprian Frumusescu.
17 elevi vor merge in Polonia unde vor lucra in cadrul unor firme din turism si a unora cu profil mecanic, iar 62 de elevi – in celelalte doua tari, specializandu-se in domeniile activitati economice, turism (Portugalia) si electrician si automatizari (Germania).
Elevii vor fi receptioneri la agentii de turism, vor lucra in fabrica sau ateliere auto, vor sta la birou si urmari ce activitati economice deruleaza o companie etc. Un alt proiect, de 54.000 de euro inseamna stagii de practica pentru alti 18 elevi de clasa a X-a. inainte sa plece in strainatate, din bugetul proiectului sunt asigurate 20 de ore de engleza in Timisoara si alte 20 la destinatie. Elevii primesc 400 de euro, tot din fondurile proiectului, pentru perioada petrecuta in stagiul de practica. „Scriem aceste proiecte pentru ca in aceste tari elevii au conditiile sa invete o meserie. Noi nu avem dotarile pe care le au nemtii sau portughezii“, recunoste Ciprian Frumusescu.
Colegiul Tehnic „E. Ungureanu“ are inregistrati 250 de corigenti pe primul semetru al acestui an scolar. „Prima conditie ca ei sa mearga in practica pe proiecte este sa aiba 10 la purtare. Adica fara absente, cu o conduita respectabila. Pentru ca ei nu reprezinta Timisoara, ci Romania pe unde se duc. Nu-mi permit sa trimit pe oricine. Bineinteles ca si notele si abilitatea de a vorbi o limba straina conteaza in alegerea elevilor“, ne-a spus directorul colegiului timisorean.