Opinia Timisoarei

Sute de oameni au dat culoare unui sat din Timis. 30 de case zugravite de voluntari in numai trei zile. Foto si video

TIMISOARA. Si-au rupt din timpul lor liber pentru a readuce la viata zeci de bijuterii ale arhitecturii banatene, intr-un sat aflat in apropiere de Timisoara.

CITESTE SI: Inca o scoala din Timisoara, in scenariul rosu, dupa aparitia unui focar de COVID. Elevii vor face cursuri online 

320 de voluntari au trudit timp de trei zile la Racovita pentru a reface fatadele a 30 de case din localitate, in cadrul proiectului Color the village.

Oamenii au curatat zidurile, au tencuit acolo unde a fost nevoie, dupa care au trecut la revopsirea fatadelor celor 30 de case. Voluntarii nu s-au oprit aici, ci au reabilitate si portile catorva dintre imobile.

Cea mai mare provocare a fost faptul ca la Racovita majoritatea caselor sunt de mari dimensiuni, cu doua fatade la strada, bogat decorate cu motive florale. Ultima casa inclusa in program a fost inceputa sambata dupa-amiaza si terminata târziu seara, la lumina farurilor.

Aceste cladiri merita conservate si puse in valoare, iar prin actiunea noastra ne dorim sa dam un exemplu pozitiv, ca proprietarii de case vechi din tot Banatul sa isi pastreze aceste fatade frumos decorate. A fost o bucurie sa ii vedem pe voluntari cum se implica, cum prind drag de aceste case, de familii, cum se bucura de rezultatul final. Toate astea ne dau puterea sa continuam si sa ne gandim deja la editia de anul viitor”, a spus Radu Trifan, presedintele Asociatiei Acasa în Banat.

Pe langa reabilitarea caselor, voluntarii au realizat si o pictura murala sin centrul Racovitei, care preia arhitectura traditionala satului.

Va reamintim, Color the Village/Coloreaza Satul este proiectul ambitios al Asociatiei Acasa in Banat, este la doua editie.

Anul trecut, cele 30 de case renovate in 3 zile au fost la Eftimie Murgu, in Caras-Severin.

Dacă in 2019 a fost ales un sat cu potential turistic, in acest an localitatea Racovita a fost aleasa deoarece aici se mai pastreaza o arhitectura specifica Banatului, baroc rural, cu decoruri bogate si atent pictate.

Video: George Stefanita

 

Exit mobile version