TIMISOARA. Sute de timisorenii care au trecut, sambata dupa amiaza, prin Iulius Town, au primit lectii de resuscitare, gratuit, direct de la specialisti, care i-au invatat cum trebuie sa procedeze daca vor fi in situatia de a salva o viata.
Totul, in cadrul unui proiect organizat de Fundatia pentru SMURD, in parteneriat cu UPU- SMURD Timisoara si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Banat” al judetului Timis.
„Cei care intervin prima data si stiu ce sa faca corect omului aflat in stop cardio respirator ii salveaza viata, ii salveaza practic creierul il pot reda societatii. Nu trebuie sa intram in panica, pentru ca este un eveniment stresant. Trebuie sa facem compresiunile toracice si respiratiile gura la gura in asa fel incat sa oferim omului respectiv sansa cea mai buna de a fi salvat si de a fi tratat in continuare”, a spus Mihai Grecu, seful SMURD Timis.
50 de medici, paramedici, instructori formatori si voluntari au adus 30 de manechine de resuscitare, si, timp de 9 ore, au prezentat cum se procedeaza corect pentru a acorda primul ajutor, in cadrul Maratonului Resuscitarii.
„Sunt implicati circa 150 de pompieri, voluntari SMRUD, avem atat personal medical, cat si personal nemedical. Este o actiune inedita si este dedicata populatiei. Sunt notiunile de baza pe care le transmitem comunitatii noastre, pentru a putea interveni in cadrul unei resuscitari.Este important ca in primele minute sa stim sa acordam primul ajutor”, Lucian Mihoc, seful ISU Banat.
Cursurile au fost sustinute atat in limba romana, cat si in limba engleza, pentru publicul strain care doreste sa invete cum poate salva o viata. Fiecare modul de instruire dureaza cate 30 de minute si cuprinde manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime – adult, copil si sugar, accentul fiind pus pe exersarea acestor manevre de catre publicul participant, fiecare punct de instruire fiind dotat cu manechine profesioniste de resuscitare.
In cadrul evenimentului au fost expuse si mai multe autospeciale de interventie si echipamente ale ISU Timis.
Anual, in Europa, mor, in medie, peste 350.000 de oameni in urma unui stop cardiorespirator, aproximativ 80% dintre aceste cazuri avand loc la domiciliu.
***
Maratonul Resuscitarii a fost lansat in anul 2015 si a pornit ca o initiativa a studentilor medicinisti voluntari SMURD din Cluj-Napoca. Pana in prezent, in cadrul editiilor organizate in Cluj-Napoca, au fost instruite, in total, aproximativ 5.000 de persoane. in mai anul acesta, Fundatia pentru SMURD a organizat prima editie in Bucuresti, reusind instruirea a peste 1200 de oameni, urmata de o prima editie si in Constanta, in luna septembrie, in cadrul careia peste 800 de participanti au invatat cum pot salva o viata.
Potrivit Consiliului European al Resuscitarii (European Resuscitation Council), organismul care stabileste standardele de resuscitare in medicina de urgenta la nivel european, peste 50% dintre decesele survenite in urma stopului cardiorespirator ar putea fi prevenite, iar vietile salvate, daca cetatenii ar cunoaste manevrele de resuscitare si daca, in spatiile publice, ar fi montate mai multe defibrilatoare.
De asemenea, demararea manevrelor de resuscitare in primele 4 minute de la instalarea stopului cardiorespirator creste semnificativ sansele de supravietuire ale victimei, lipsa acestora in primele 4 – 6 minute poate produce leziuni cerebrale, la peste 6 minute, aparitia leziunilor cerebrale este foarte probabila, iar, la peste 10 minute de stop cardiorespirator neasistat de manevre de resuscitare, se instaleaza moartea cerebrala.
Video: George Stefanita