Opinia Timisoarei

Sute de ore de zbor in misiuni de supraveghere si zeci de operatiuni la sol ale politistilor de frontiera in 2023. A scazut cu 95% numarul migrantilor care patrund in Timis venind din Serbia peste fasia verde

TIMISOARA. Combaterea migratiei ilegale a ramas in topul misiunilor politistilor de frontiera anul trecut. O arata statisticile care indica faptul ca in 2023 a scazut insemnat numarul transfugilor care au patruns ilegal in tara prin Timis.

CITESTE SI: Autostrada Timisoara – Moravita, care ne va lega de Belgrad, are acord de mediu. Va avea 73 km si va trece pe langa 14 localitati 

Masurile la frontiera cu Serbia au condus la o scadere cu 95% comparativ cu anul 2022 a numarului de migranti care au intrat in Romania din Serbia prin trecere fraudulosa a granitei. Aceasta si pentru ca rutele de transport s-au schimbat, iar migrantii incearca sa iasa din tara pe traseul Serbia – Ungaria sau Serbia – Croatia – Austria.

In 2023, dintre cei 421 de migranti, care au intrat in Romania prin trecere frauduloasa a frontierei de stat si au fost depistati de catre structuri ale I.T.P.F. Timisoara, 347 migranti au solicitat azil din partea statului roman, la structurile politiei de frontiera, reprezentand 82% din numarul migrantilor descoperiti.

La frontiera cu Serbia, politistii de frontiera romani, impreuna cu politisti ai Agentiei Frontex, actioneaza pentru depistarea timpurie a migrantilor si prevenirea intrarii acestora in tara.
Securizarea frontierei externe a Uninunii Europene a fost realizata in principal prin cresterea capacitatii de reactie la observarea activitatilor pregatitoare desfasurate de migranti inca de pe teritoriul Serbiei, prin suplimentarea dispozitivului de supraveghere a frontierei, folosirea tehnicii de observare si detectie si buna cooperare cu organele de frontiera ale statului vecin.
In cursul anului 2023, la nivelul frontierei cu R.Serbia, au fost depistate si dispuse masuri de prevenire impotriva unui numar de peste 800 persoane care au incercat sa intre fraudulos pe teritoriul Romaniei.
Se constata o scadere semnificativa in activitati de prevenire, cu aproximativ 97% fata de perioada anului 2022 cand au fost inregistrate peste 27.000 persoane si cu 99% fata de perioada anului 2021 cand au fost inregistrate aproximativ 75.000 persoane.
Constatam ca si in anul 2023 aproximativ 86% dintre persoane au actionat la frontiera, pentru a intra fraudulos din Serbia in Romania, prin zona de competenta a structurilor de pe raza judetului Timis„, transmit reprezentantii Inspectoratului Politiei de Frontiera Timis.

Asadar, actuala provocare cu care se confrunta Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara este migratia pe sensul de iesire din tara. Masurile adoptate pentru combaterea migratiei pe sensul de iesire din tara a condus la depistarea in anul 2023 in tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat a unui numar de aproximativ 1000 de persoane, fata de 100 persoane in anul 2022.
La nivelul S.P.F. Sannicolau Mare (frontiera cu Ungaria) au fost prinsi 224 migranti pe cand incercau sa treaca din Romania in Ungaria, dintre care 104 in P.P.F. Cenad ascunsi in mijloace de transport si 120 pe fasia verde.

Traficul de migranti, o provocare

Pentru combaterea fenomenului migratiei ilegale, politistii de frontiera de la Timisoara au actionat pentru destructurarea retelelor organizate de trafic de migranti.

Masurile adoptate atat la frontiera cu Serbia cat si la frontiera cu Ungaria au vizat o intensificare a actiunilor, astfel in anul 2023, desi fenomenul migratiei, in ansamblu a cunoscut o scadere, numarul de traficanti depistati a crescut cu 42% comparativ cu anul 2022.

Au fost identificate 121 de persoane care au savarsit infractiuni de trafic de migranti fiind dispuse masuri preventive: 37 arestati, 25 plasati sub masura controlului judiciar.

In urma cercetarilor in dosarele penale pentru infractiunea de trafic de migranti au fost retinute in vederea cercetarii/ confiscarii un numar de 26 autovehicule in valoare de peste 1.750.000 lei.

Actiuni si misiuni in sistem integrat, misiuni aeriene din elicopter sau avion

La Timisoara si in localitatile invecinate, in 2023, au fost desfasurate zilnic cate doua actiuni in sistem integrat cu participarea structurilor M.A.I. din judetul Timis (I.T.P.F. Timisoara, I.P.J. Timis, I.J.J. Timis, Serviciul pentru Imigrari al Judetului Timis, Directia Politiei Locale Timisoara, C.R.C.P.S.A. Timisoara, Gruparea de Jandarmi Mobila Timisoara si Directia Regionala de Politie Transporturi Timisoara).

Au fost depistati peste 3000 de cetateni straini, care au fost condusi la sediul Politiei de Frontiera Timisoara pentru clarificarea situatiei juridice.

Migrantii gasiti fara documente au fost cercetati pentru infractiunea de trecere frauduloasa a frontierei de stat, iar dupa finalizarea cercetarilor au fost predati C.R.C.P.S.A. Timisoara, Serviciului Imigrari sau D.G.A.S.P.C. Timis, dupa caz.

Au fost desfasurate si misiuni aeriene pentru combaterea migratiei ilegale. In baza ”Planului de actiune al Inspectoratului General de Aviatie si I.G.P.F., pentru executarea de misiuni aeriene de catre structurile politiei de frontiera, au fost executate cu elicopterul tip EC-135, aflat in dotarea IGAv, un numar de 76 misiuni reprezentand aproximativ 174 de ore pe timp de zi si 42 de ore pe timp de noapte.
Cu sprijinul Agentiei Frontex au fost executate un numar de 196 misiuni de supraveghere aeriana, cu aeronava Osprey, (Frontex Surveillance Aircraft) reprezentand 659 de ore zbor pe timp de noapte si 254 ore de zbor pe timp de zi, cu 178 de tinte detectate.
Cu cele 5 drone din dotarea I.T.P.F. Timisoara, au fost efectuate in baza unor Planuri de actiune un numar de 676 misiuni (480 ore de zbor), fiind depistate un mnumar de 52 de persoane in tentativa de trecere frauduloasa a frontierei din Romania in Serbia.

 

Exit mobile version