TIMISOARA. Proiectul ProKaTim – Digital Signal Processing Karlsruhe – Timisoara aniverseaza 5 ani si trece intr-o alta etapa. Cu sprijinul Baden-Württemberg Stiftung, din 2012 pana in prezent, peste 250 de studenti de la Facultatile de Electronica si Telecomunicatii (Universitatea Politehnica Timisoara), respectiv Elektrotechnik und Informationstechnik (Universitatea de Stiinte Aplicate din Karlsruhe), au putut sa-si aprofundeze cunostintele de programare a procesoarelor de semnal, sa beneficieze de schimburi de experienta si sa se imbogateasca cultural.
ProKaTim isi propune sa contribuie la progresul stiintei prin formarea de specialisti in programarea microprocesoarelor specializate in prelucrarea semnalelor, care sunt prezente in majoritatea produselor electronice precum telefoane mobile, tablete, televizoare, sisteme audio-video, in autoturisme, roboti, in automatizarea proceselor de fabricatie in conceptul „Industrie 4.0” etc.
Prima faza a proiectului ProKaTim se incheie cu vizita studentilor germani la Politehnica Timisoara, in perioada 26 septembrie – 3 octombrie 2016, si cu publicarea unui volum de lucrari stiintifice ale studentilor: „Proceedings of ProKaTim – Signal Processing Applications” la Editura Politehnica.
Proiectul va continua intr-o a doua faza pentru urmatorii doi ani, finantarea fiind garantata prin castigarea premiului in valoare de 50.000 Euro la concursul MINTernational (Mathematik, Informatik, Naturwissenschaften und Technik International – matematica, informatica, stiinte ale naturii si tehnica internationala) organizat de Stifterverband für die deutsche Wissenschaft (Federatia Fundatiilor pentru stiinte din Germania). Stifterverband este o initiativa comuna a intreprinderilor si fundatiilor care se implica in promovarea si sponzorizarea cercetarii si educatiei in Germania, are sediul la Berlin si este cea mai prestigioasa organizatie de acest gen din Germania.
Despre ProKaTim
Obiective stiintifice: programarea procesoarelor de semnal – microprocesoare specializate in prelucrarea semnalelor, care sunt prezente in majoritatea produselor electronice precum telefoane mobile, tablete, televizoare, sisteme audio-video, in autoturisme, roboti, in automatizarea proceselor de fabricatie in conceptul „Industrie 4.0” etc.
Obiective socio-culturale: internationalizarea educatiei, pregatirea studentilor pentru cariere in companii multinationale, interculturalitate, lucrul in echipe mixte.
Obiective politice: intensificarea cooperarii, a intalnirilor si cunoasterii reciproce intre cetatenii oraselor infratite Timisoara si Karlsruhe.