Opinia Timisoarei

Tanara muscata de caini pe pista de biciclete ce leaga Timisoara de Serbia, operata de urgenta: Am avut noroc ca nu m-au muscat de fata sau de vreo artera ca ma scurgeam in 2 minute. Foto

TIMISOARA. O tanara din Timisoara care a profitat de deschiderea granitei cu Serbia, la 1 iunie, alaturi de doua colege, s-a dus in tara vecina, pe bicicleta. Numai ca drumul de intoarcere s-a transformat in cosmar.

CITESTE SI: Copaci smulsi de vant, acoperisuri azvarlite de vijelie peste masini si inundatii, in Timis si Caras-Severin. Cod Rosu si Portocaliu de furtuni. Foto si Video

Tanara, care doreste sa isi pastreze anonimatul, a intarziat la intoarcerea spre casa, din cauza unei ploi puternice ce s-a abatut la granita dintre Romania si Serbia. Asa ca a ajuns in tara la 19.45 si nu a zabovit deloc pe drum. Pe la ora 21.20 se afla la intrare in Sanmihaiu Roman cand s-a intamplat nenorocirea.

”Pe raza localitatii Sanmihaiu Roman am fost atacata si sfasaiata de caini ciobanesti. Cainii apartin cu siguranta unui proprietar intrucat erau ingrijiti. Am trecut pe langa o stana cu cioban, care cel mai probabil ca era beat la orele 21:20 cand a avut loc evenimentul. Am locatia pe GPS si stana poate fi identificata cu precizie. Am intrat in Romania la 19:45 inainte cu 15 min de a se inchide granita pentru ca a avut loc o ploaie cu tunete si am asteptat sa se opreasca la un restaurant aflat la 10 km de granita. (…) Eram impreuna cu sefa mea si inca o colega. Doar eu am fost atacata fiind cea mai in spate. Am avut un blocaj in momentul in care au aparut cainii si nu am pedalat tare ca si colegele mele. Am incercat sa ma inteleg cu ei, dar erau iesiti de sub orice control. M-au muscat de fesa stanga (am avut 2 drene timp de 1 saptamana) si am multiple plagi adanci pe piciorul drept. Cand am cazut de pe bicicleta (dupa 2 muscaturi adanci la glezna dreapta) am avut noroc ca am avut bicicleta in fata mea si am putut sa-i lovesc cu ea pana cand au venit in goana colegele mele. Am avut mare noroc ca nu m-au muscat de fata, gat, sani sau vreo artera ca ma scurgeam in 2 min. Cand au aparut colegele cainii au plecat”, povesteste tanara intreaga intamplare.

Imediat a fost chemata ambulanta care a dus-o de urgenta la Spitalul Judetean unde a doua zi a intrat in operatie.

”Eram plina de sange si am chemat de urgenta ambulanta si politia. Echipajul de ambulanta a stiut exact unde sa vina pt ca in data de 16 martie au ridicat o alta victima din acelasi loc (…) Am avut mare noroc ca acelasi echipaj era de serviciu la orele 21:20 cand a avut loc evenimentul in 1 iunie pentru ca altfel as fi asteptat 1 ora sa ma gaseasca si probabil ca nu mai raportam evenimentul. A fost necesar ca ambulanta sa intre pe pista pentru ca era necesar sa fiu ridicata pe targa.Ambulanta m-a stabilizat timp de 40 de minute, am ajuns la urgente la Spitalul Judetean abia la orele 23:00. Internarea a avut loc la 00:05 in 2 iunie si operatia la 05:00 in 2 iunie, in blocul operator al sectiei Chirurgie 1. Dr Medic Chirurg Lorin Miculitei (de garda) mi-a salvat viata si sunt recunoscatoare intregii echipe a sectiei de Chirurgie 1 a Spitalului Judetean Timisoara care m-au ingrijit cu profesionalism timp de 1 saptamana de zile. La externare, am primit concediu medical de 21 de zile si ma prezint in continuare la pansare si doze vaccin antirabic”, isi continua povestea tanara din Timisoara.

Femeia a criticat atitudinea Politiei Locale din Sanmihaiu Roman care nu s-a deplasat la locul incidentului, ci a preferat sa o cheme pe ea a doua zi la sectie sa dea declaratii.

”Politia locala din Sanmihaiu Roman nu s-a prezentat la fata locului, desi avea mai mult decat suficient timp sa o faca ( la 21.20 a avut loc apelul telefonic si am ramas la fata locului cel putin 40 min in ambulanta). La urgente, medicul chirurg a chemat iar politia ca follow up la apelul initial, dar au decis ca nu se prezinte, ci m-au invitat pe mine la sediul lor in Sanmihaiu Roman luni, in 3 iunie. Nu m-au contactat nici in ziua de astazi pentru alte detalii, stiind bine ca am fost atacata si sfasaiata pe raza localitatii lor, precum si internata in Timisoara”, spune tanara.

Prin acest mesaj, tanara din Timisoara a dorit sa traga un semnal de alarma in privinta pericolului de pe pista de biciclete care leaga Timisoara de Serbia, mai ales ca aceasta este una dintre atractiile verii.

”Pista nu este sigura si este foarte folosita in acest sezon. Chiar in spital mai multe persoane mi-au spus ca isi doresc sa o incerce, fiind foarte atractiva. Acesta este motivul pentru care relatez acest eveniment. Nu imi doresc sa mai existe alte cazuri. Maine ma voi prezenta si la Institutul de Medicina Legala si voi urma toate procedurile pentru a identifica cainii si proprietarul. Evident ca imi doresc sanctionarea acestora si luarea masurilor pentru remedierea problemelor. Pista este excelenta, este minunat ca exista si este ingrozitor ca poti sa iti pui in pericol viata din cauza neglijentei ciobanilor din zona si respectiv a autoritatilor locale, care cu siguranta cunosc bine situatia si nu fac nimic”, a concluzionat tanara.

Politistii au venit miercuri cu o serie de precizari legate de aceasta agresiune.

Având în vedere articolul apărut în mass-media referitor la o femeie care a fost agresată de mai mulți câini, în data de 1 Iunie 2024, pe pista de biciclete în localitatea Uivar, facem precizarea că încă de la acea dată s-a luat legătura cu persoana vătămată în vederea depunerii plângerii, având în vedere termenul legal de 90 de zile, iar polițiștii Secției 4 Rurale Peciu Nou s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane” fiind continuate cercetările pentru reglementarea situației cu animalele din acea zona și dispunerea măsurilor legale.

Cu privire la modul de intervenție a polițiștilor, au fost dispuse verificări prin intermediul Biroului Control Intern din cadrul IPJ Timiș, urmând ca la finalizarea acestora să se dispună măsurile legale în consecință„, transmit reprezentantii IPJ Timis.

UPDATE: Politistii au revenit cu precizari, dupa ce, spun ei, au facut o serie de cercetari in zona mentionata de victima

Ca urmare a verificărilor în teren, efectuate de către polițiști, s-a constatat că proprietarii stânei menționate de persoana vătămată nu mai dețin câini din luna aprilie 2024.

Totodată, polițiștii au făcut demersuri către autoritățile publice locale din Uivar, pentru luarea măsurilor legale conform OUG nr. 155/2001 privitor la gestionarea câinilor fără stăpân.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate în evidențele IPJ Timiș, vă comunicăm că, în luna martie 2024, la Secția 3 Rurală Săcălaz a fost depusă o plângere, care face obiectul unui dosar penal aflat în lucru, întrucât un bărbat a fost agresat de către câini în aceeași zona a localității Uivar.

În acest context, reiterăm faptul că, de la începutul anului 2024, Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au efectuat demersuri de înștiințare a autorităților publice locale pentru îndeplinirea obligațiilor instituite de lege, de a înființa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv de a amenaja adăposturi publice pentru câinii fără stăpân.

Totodată, facem apel la toate autoritățile locale, pe a căror rază teritorială se află pista pentru biciclete, de a respecta toate prevederile legale care le incumbă actul normativ amintit mai sus, în vederea identificării câinilor fără stăpân„, au transmis reprezentantii IPJ Timis.

Punctul de trecere a frontierei provizoriu, dintre Romania si Serbia este deschis o data pe luna, pana in octombrie 2024, astfel:
29-30 iunie, pietonal (biciclete);
26-27-28 iulie, naval/portuar pentru ambarcatiuni si pietonal (biciclete);
24-25 august, pietonal (biciclete);
20-21-22 septembrie, naval/portuar pentru ambarcatiuni si pietonal (biciclete);
28-29 septembrie, pietonal (biciclete);
26-27 octombrie, pietonal (biciclete).

Exit mobile version