Romania este tara cu cel mai mare numar de porci crescuti in gospodariile individuale din toata Europa. Iar Timisul, judetul cu cei mai multi gospodari care cresc pe langa casa porci.
CITESTE SI: Imagini cu momentul in care o masina se da peste cap, dupa ce loveste un BMW, la Timisoara. Video
UE a adoptat norme noi privind fermele, astfel ca cei care cresc mai mult de 5 porci acasa vor trebui sa ii inregistreze si sa plateasca impozit pentru animale.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a facut mai multe precizari, la solicitarea B1.ro, privind ordinul de ministru, publicat recent in Monitorul Oficial, care prevede reclasificarea fermelor de suine.
“Ordinul MADR nr.224/2019 nu restrictioneaza sub nicio forma cresterea porcilor in gospodariile populatiei, ci reglementeaza din punct de vedere tehnic dimensiunile exploatatiilor in vederea inregistrarii tuturor efectivelor de porcine”, se arata in raspunsul Ministerului Agriculturii.
Prin acest ordin se prevede ca taranii pot creste doar pana la 5 porci fara a fi nevoiti sa se inregistreze si sa plateasca impozit. Anterior, prin ordinul din 2017, se prevedea ca fermierii nu sunt nevoiti sa se inregistreze daca au pana la 20 de porci.
“Exploatatiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistenta destinate autoconsumului si nu sunt supuse regulilor de inregistrare la Registrul Comertului, fiind scutite de impozite. Detinatorii de exploatatii agricole cu un numar cuprins intre 6 si 130 de capete se inregistreaza gratuit la ANSVSA, cele care depasesc 130 de capete se considera ferme mari de suine si se inregistreaza la Registrul Comertului, in Sistemul National de Identificare a animalelor, indeplinesc normele de biosecuritate si sunt autorizate sanitar – veterinar“, precizeaza Ministerul Agriculturii.