Guvernul german a anuntat miercuri o consolidare a masurilor de securitate in lupta impotriva terorismului, din cauza unui risc sporit de atentate islamiste, un asemenea atac fiind prevazut la sfarsitul lunii.
„Potrivit informatiilor unui partener strain (…), un atentat probabil urmeaza sa aiba loc la sfarsitul lui noiembrie”, a anuntat ministrul Afacerilor Interne, Thomas de Maiziere, intr-o conferinta de presa, convocata in graba, la Berlin.
Este pentru prima data cand Germania, care anunta cu regularitate ca este vizata de organizatiile islamiste extremiste, evoca un proiect atat de concret, chiar daca nu a fost furnizata nicio precizare asupra tintei exacte.
De Maiziere a precizat ca aceste informatii au fost obtinute dupa descoperirea, la sfarsitul lui octombrie, a coletelor-capcana provenind din Yemen si destinate Statelor Unite. Unul dintre aceste colete a tranzitat aeroportul Koln/Bonn si a putut fi interceptat intr-un aeroport britanic, cu ajutorul unor informatii din partea serviciilor saudite.
„Avem piste concrete” privind amenintarile, a adaugat ministrul. „Avem, de aceasta data, a face cu o situatie noua”, a subliniat de Maiziere.
Anchetand in mediile islamiste, politia criminalistica germana a confirmat, de asemenea, proiecte ale unor grupari islamiste de a comite atentate in Germania.
Potrivit editiei care urmeaza sa apara joi a cotidianului Der Tagesspiegel, Germania a primit, cu o saptamana in urma, informatii din Statele Unite privind sosirea, la 22 noiembrie, a doi pana la patru presupusi membri al-Qaida, recrutati la frontiera pakistanezo-afgana, cu scopul de a comite atentate in Germania si Marea Britanie.
Targurile de Craciun din Germania, care incep la sfarsitul lui noiembrie, ar fi putut fi o tinta privilegiata pentru atentate, din cauza numarului mare de persoane pe care le atrag, conform aceleiasi surse, care subliniaza ca acesti indivizi ar putea tranzita India sau Emiratele Arabe Unite.
Potrivit acestui cotidian, pakistanezul Mohammed Ilyas Kashmiri, considerat organizatorul unui atentat, in februarie, la Pune (India), in care au fost ucise 17 persoane, iar alte aproximativ 60 au fost ranite, ar fi cel care s-ar afla in spatele acestor proiecte de atentat.
„Cetatenii vor putea sa vada (concret) aceste masuri de securitate”, dar vor fi luate si o „o serie de alte masuri” care nu vor fi vizibile, a precizat Thomas de Maiziere.
„De la mijlocul lui 2010, serviciile de securitate au observat unele indicii potrivit carora al-Qaida prevede, pe termen lung, sa comita atentate in Statele Unite, in Europa si in Germania”, a subliniat el.
Ministrul a facut, totodata, un apel la calm catre germani. „Exista motive de ingrijorare, dar nu de (a ceda) isteriei”, a subliniat de Maiziere.
Purtatorul de cuvant al cancelarului german, Angela Merkel, a anuntat ca aceasta nu are niciun motiv sa isi modifice programul de activitate.
„Am face o mare greseala, ca societate, daca am lasa ca modul nostru de viata democratic si liber sa fie afectat in vreun fel”, a declarat el. „Ar insemna sa le acordam o victorie usoara teroristilor”, a subliniat acesta.
Maiziere a fost criticat, in octombrie, pentru ca a atras atentia contra „alarmismului”, in urma unor avertismente lansate de Statele Unite, Japonia si Marea Britanie.
In ultimii ani, in Germania au esuat mai multe proiecte de atentate de mare amploare. Militarii germani sunt angajati contra talibanilor, in Afganistan.
Sute de islamisti sunt supravegheati indeaproape de serviciile interne de informatii, iar intre 65 si 70 dintre ei ar fi urmat antrenamente paramilitare in strainatate.