Tarife RCA mai scumpe cu pana la 30 la suta incepand de anul viitor

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat noile tarife de referinta pentru politele RCA, valabile in urmatoarele sase luni.

CITESTE SI: Se cauta constructor pentru parcarea de nici 200 de locuri de la Spitalul de Copii din Timisoara. Va costa 8 milioane de euro

Conform noii metodologii ASF, tarifele RCA nu mai sunt calculate in functie de capacitatea cilindrica a motorului, ci de puterea acestuia. Specialistii considera aceasta schimbare mai relevanta, avand in vedere noile tehnologii care permit dezvoltarea motoarelor mici ca dimensiune, dar foarte puternice.

Astfel, tarifele variaza in functie de zona in care este inregistrat vehiculul, fiind calculate separat pentru Bucuresti-Ilfov si restul judetelor din tara.

Pentru judetele din afara Bucuresti-Ilfov, cel mai mic tarif de referinta este de 1.064 lei, pentru o masina cu o putere de 50 de kilowati, detinuta de o persoana cu varsta intre 51 si 60 de ani, ceea ce reprezinta o crestere de 9,1% fata de tarifele anterioare.

Cel mai mare tarif de referinta ajunge la 3.964 lei pentru o persoana sub 30 de ani care conduce un autovehicul cu o putere de peste 300 de kilowati.

Cresterile semnificative ale tarifelor RCA sunt resimtite mai ales de tinerii soferi si posesorii de masini puternice, categorii care suporta cele mai mari costuri. În schimb, persoanele mai in varsta si proprietarii de masini cu puteri reduse au parte de cresteri mai moderate.

Preturile raman plafonate pana in martie 2025

Toate aceste cresteri ale tarifelor vin in ciuda faptului ca plafonarea preturilor ramane in vigoare pana in luna martie a anului in care intram. Noua hotarare va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Asigurarea RCA este obligatorie pentru proprietarii de vehicule si conducatorii acestora din Uniunea Europeana.

Sursa: Stiripesurse.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Este hoție pe față. Ce relevanță are puterea unei mașini dacă nu ești un șofer care produce accidente? Ce relevanță are vârsta dacă la fel ești un șofer care nu produce pagube? Acum trebuie plătit falimentul firmelor de asigurări care au fost protejate de ASF de-a lungul anilor, adică plătim oalele sparte de bugetari indolenți, mulți, cu salarii enorme și șpăgari pe deasupra.

    • Foarte corecta opinia lui Daniel !

      • asf-ul un organism care nu are ce căuta în țară, mai ales după falimentul euroins.
        papa banii degeaba pe salarii colosale.
        tipic pt un stat condus de idioți.

    • Cum? Nu e vina lui Fritzulica?

    • asigurarea trebuie facuta pe persoana, nu pe masina. trebuie luate in considerare vechimea permisului de conducere si accidentele(daca este cazul). de ce unu de 60 de ani care sia luat permisul ieri plateste mai putin decat mine care am permis de 20 de ani? dar ai cu cine, nai cu cine

  2. Ce plafonare? Nu există așa ceva. Am platit RCA in decembrie 2023 suma de 700 lei. In decembrie 2024 am platit 1000 lei fara să fi avut nici o dauna. Deci despre ce vorbim?

  3. Fritz e de vina!

    • In masura in care „administratorul drumului” nu-si indeplineste obligatiile legale si din acest motiv au loc diverse accidente, poti spune linistit ca ȘI Spritz e de vina.

      Toti useristii sunt asa destepti ca tine, sau tu esti cel mai destept?