O cana de cafea si doi biscuiti nu inseamna „mic dejun”! Ideal este sa incepi ziua cu o masa satioasa si sanatoasa. Poti folosi paine integrala cu omleta, cereale integrale cu lapte s.a.m.d.
Nu trebuie sa sarim nici pranzul. La amiaza corpul are nevoie de o masa adevarata: o salata cu ou sau branza, peste, gratar etc. E gresit sa sari peste pranz sau sa-l inlocuiesti cu legume goale, fructe sau dulciuri, spun specialistii.
Legumele nu sunt de ajuns pentru a-ti furniza energie, iar dulciurile iti dau un impuls scurt de energie, urmat de o oboseala si mai mare. Totusi, ai grija ca la pranz sa nu faci combinatii greu de digerat – carbohidrati cu grasimi, de exemplu. Chiar daca masa contine suficiente calorii pentru a-ti da energie, ea este greu de digerat si avand stomacul plin te vei simti obosit.
Pranzul nu trebuie nici sa fie foarte bogat, fiindca putina energie pe care o ai in acest moment al zilei va fi folosita pentru digestie. e mai bine, spun medicii, sa servesti doua mese de pranz mai mici la distanta de 2-3 ore.
Tot pentru a preveni oboseala, este nevoie sa faci putin efort fizic dupa pranz, chiar daca numai de asta nu ai chef. Poate fi vorba de o plimbare in jurul cladirii, urcatul a cateva etaje pe scari etc. Va functiona orice activitate care te face sa respiri putin mai rapid si iti foloseste muschii.
In acelasi timp, nu uita sa bei apa suficienta. Deshidratarea este un alt motiv pentru care simti lipsa energiei. Evita cafeaua si bauturile ce contin cofeina pentru ca aceasta are efect diuretic.
Un stil de viata gresit, precum saritul peste micul dejun, dar luarea unui pranz foarte bogat sau inlocuirea ambelor mese cu dulciuri si cafea nu face decat sa amplifice starea de oboseala si sa conduca la un stil de viata nesanatos.