TIMISOARA. Pe criza asta, cand somajul este in crestere, iar banii tot mai putini, multi romani inca isi pun nadejdea in locuri de munca in strainatate. Iar firmele care „ofera” slujbe sunt luate cu asalt la primul anunt. Oamenii dau ultimii bani din casa pe taxe de inscriere si, in final, se trezesc ca sunt trasi in piept. Adica firma de recrutare dispare ca prin farmec peste noapte, iar „angajatorii” dispar cu banii.
Judecatoria Timisoara este asaltata, in ultima perioada, cu zeci de actiuni civile deschise impotriva unei firme de plasare a fortei de munca in strainatate. Reclamanti din toata tara solicita restituirea sumelor cu care se considera „tepuiti” de cautatorii de joburi de la SC „Plasare Teritoriala de Munca” SRL Timisoara.
Unul dintre cei mai inversunati reclamanti este Catalin Daniel Lungu (foto), student la Facultatea de Drept din Timisoara, care, anul trecut, a
„Am gasit anuntul pe internet si, fiind in vacanta de vara, m-am gandit sa merg sa fac un ban in strainatate. Am mers la firma si am intrebat in cat timp se pleaca, daca achit cei 400 de lei pentru mediere si 200 de lei pentru vizita medicala? Mi s-a raspuns ca in maximum trei saptamani voi pleca. Tocmai pentru a grabi aceasta plecare, nu am optat pentru o anumita profesie, ci am zis, orice, in agricultura, la cules de capsuni, oriunde… Am asteptat din iunie pana in septembrie si nu am primit nici o instiintare de job, doar promisiuni ca voi pleca, rastimp in care, aici, am pierdut un loc de munca foarte convenabil. In aceasta situatie, in septembrie i-am notificat ca doresc rezilierea contractului si restituirea banilor. Administratorul Cristea Casian Sandrino Antonio mi-a spus ca banii nu se mai restituie, eventual, doar un procent de 20%. M-am adresat Inspectoratului Teritorial de Munca, Protectiei Consumatorului, Politiei Timis si Tribunalului Timis, insa, deocamdata, fara nici un rezultat”, ne-a declarat Daniel Lungu.
Firma si-a schimbat denumirea si sediul pentru a-si pierde urma?
In actiunea depusa la Tribunalului Timis si declinata ulterior catre Judecatoria Timisoara, tanarul solicita restituirea taxei platite la semnarea contractului, dar si despagubiri pentru pierdea locului de munca gasit in Timisoara.
„Va rugam sa admiteti cererea asa cum a fost formulata si sa obligati parata la plata unui cuantum de 9.000 de lei (echivalent la suma de 2.000 de euro), reprezentand cheltuieli contractuale si venitul nerealizat in lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, dar si a cheltuielilor intreprinse in perioada de asteptare pentru realizarea contractului”, precizeaza reclamantul.
„Cu toate acestea, desi am adus la cunostinta paratei toate obligatiile ce-i reveneau prin contractul de mediere, notificand-o si in scris printr-o firma de curierat, aceasta a refuzat corespondenta invocand un cost de 12 lei pe care nu binevoia sa-i plateasca”.
Dupa ce s-a adresat instantei de judecata, reclamantul a avut surpriza sa constate ca sediul firmei nu mai este in Calea Sagului
„Aveau sediul, undeva, vizavi de Pompieri, iar intr-o zi, cand treceam cu troleibuzul, am remarcat ca nu mai exista nici o reclama pe frontispiciul cladirii. Firma disparuse! Am cerut Registrului Comertului date despre respectiva societate si asa am aflat ca-si schimbase atat denumirea, cat si adresa sediului. Probabil, ca sa scape de cei ce-si cer banii inapoi!”, ne-a mai declarat studentul in Drept.
In ciuda faptului ca, pana in prezent, nici o persoana nu a prins vreun job in strainatate in baza contractului de mediere semnat cu „Plasare Teritoriala de Munca”, Inspectoratul Teritorial de Munca Timis a constatat, in urma unui control, ca totul este in regula, insa la expirarea contractelor persoanele prejudiciate trebuie sa se adreseze instantelor de judecata.
„Conform clauzelor stipulate in Contractul de mediere, durata contractului este de 240 de zile calendaristice de la data medierii, respectiv pana la data de 08.02.2013. Conform documentelor depuse la dosarul dumneavoastra, in data de 09.08.2012 au fost depuse toate actele solicitate de catre societate. in conformitate cu contractul de mediere, prelucrarea dosarului dureaza pana la 3 saptamani de la primirea tuturor documentelor cerute de la beneficiar, iar plecarea la minim o luna de zile de la prelucrarea dosarului, respectiv 09.09.2012. Din documentele verificate, rezulta ca contractul dumneavoastra de mediere continua sa fie valabil pana la data expirarii”, se precizeaza in raspunsul ITM nr. 18538/30.10.2012.
Zeci de persoane din toata tara se considera „tepuite” la Timisoara
Pentru a contura „maiestria” celor de la „Plasare Teritoriala de Munca” Timisoara, care si-au ticluit contractele in asa fel incat sa nu poata fi trasi la raspundere penala, dar nici sa restituie banii persoanelor care asteapta un job in strainatate, am intrat pe forumul de discutii infiintat special pe internet pentru conexarea plangerilor in justitie impotriva acestei firme. „M-am inscris si eu la ei in octombrie 2012, am trimis toate actele, si astept raspuns de la ei. Se pare ca voi astepta mult si bine!”, spune Todea Laurentiu.
„Si mama mea a platit 430 de lei in 27 iulie si de atunci nici un raspuns. Unde mai exact sa depunem plangere?”, intreaba Marius Manea.
„Am fost si eu la ei, am platit, dar am facut imprundenta sa nu verific daca au plecat alte persoane cu aceasta firma. Ce demersuri trebuie sa fac si la ce instanta din tara, avand in vedere ca sunt din Oltenita, la 50 de kilometri de Bucuresti”, se recunoaste potential tepuit si Florin Gradila.
„Si eu am semnat un contract cu cei de la Plasare Teritoriala de Munca Timisoara si tot in pom a ramas. Daca stiti cum ne putem recupera banii, astept un email de la dumneavoastra”, solicita pe forum Marcel Miclea.
„O prietena de-a mea a incheiat un contract de mediere cu firma de recrutare din Timisoara, cu persoana de contact Cristi Antonia, prin care i s-a garantat ca va pleca pana la sfarsitul lunii octombrie 2012. Firma nu s-a tinut de cuvant. M-ar interesa unde as putea face o plangere penala, un numar de telefon”, cere si Camelia Maria Lazar.
Mesaje de acest gen pot fi citite cu zecile pe forumul alocat „firmei tepare” de la Timisoara, insa, cu toate acestea, inspectorul principal Razvan Simescu, seful Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Timisoara, spune ca nu exista nici urma de fapta penala.
„Aspectele reclamate nu sunt de natura penala, ci civila!”, spune politistul, apreciind ca aceasta problema poate fi rezolvata de Judecatoria Timisoara sau de OPC Timis.
In incercarea de a discuta cu administratorul firmei „Plasare Teritoriala de Munca”, Cristea Casian Sandrino Antonio, ne-am tot lovit de vocea metalica a robotului telefonic, care ne-a transmis mesajul sa continuam sa sunam. In aceste conditii, am considerat oportun sa redam pozitia avocatei Radoia Danilov, care reprezinta interesele firmei in instantele de judecata.
„Consideram ca nu exista niciun temei pentru atragerea raspunderii contractuale a subscrisei. Contractul de mediere a fost incheiat pe o durata de 240 de zile calendaristice, adica circa 8 luni, incepand cu data de 08.06.2012, moment la care se poate analiza daca s-au indeplinit sau nu obligatiile asumate”, a precizat avocata. In aceste zile se asteapta sentinta Judecatoriei Timisoara la prima actiune civila impotriva plasatorilor teritoriali de munca…