Au aparut peste 500 de articole in presa internationala despre tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase, fostul premier al Romaniei. Majoritatea vorbesc despre Romania ca fiind o tara saraca, unde marii politicieni au fost mult timp neatinsi de lege, scrie realitatea.net.
„Condamnat la inchisoare, fostul premier roman s-a impuscat si este ranit”, este titlul din New York Times, care arata ca Nastase este cel mai important politician roman condamnat la inchisoare dupa Revolutia din 1989.
„Decizia curtii a socat Romania, o tara saraca, unde marii politicieni au fost mult timp neatinsi de lege. Analistii cred ca este un gest de maturitate politica”, scrie New York Times.
Adrian Nastase s-a impuscat. AFP: „Fostul premier roman Adrian Nastase, tentativa de sinucidere dupa ce Curtea a mentinut pedeapsa cu inchisoarea”.
France Presse a catalogat inca de la inceput sentinta in cazul Adrian Nastase ca una „rara in Europa”. Agentia mentioneaza si cazul politicianului italian Bettino Craxi, care, in anii ’90, a fost condamnat la 27 de ani de inchisoare, pentru coruptie si finantarea ilegala a partidului sau. El a fugit in Tunisia si a murit in exil in 2000.
AP: „Fostul premier roman Adrian Nastase s-a impuscat dupa sentinta”. Associated Press remarca decizia rara luata de justitia romana si explica si circumstantele in care Adrian Nastase s-a impuscat.
Washington Post: „Fostul premier roman Adrian Nastase s-a impuscat dupa ce a primit sentinta de doi ani de inchisoare”. WP reda articolul din AP, dar si comenteaza pe marginea subiectului: „Exista speranta pentru Europa de Est. Este un mesaj important nu numai pentru romani, ci pentru toti cetatenii acelor republici estice care au parte de un nivel ridicat de coruptie si criminalitate. Nu poti avea incredere intr-un sistem cae nu poate depasi abateri ale puterii politice”.
Agentia britanica Press Association abordeaza si ea subiectul, vorbind despre problemele de coruptie din tara noastra.
BBC prezinta, de asemenea, pe scurt, tentativa de sinucidere a fostului premier, dar si dosarul in care acesta a fost condamnat.
Pana si irlandezii au scris de noi. The Herald, The Irish Independent si Belfast Telegraph pun accent pe ineditul acestei condamnari intr-o tara subminata de coruptie.