TIMISOARA. Afacerile nu le merg deloc bine, pentru ca oamenii nu se inghesuie sa stea in praf, in plin santier, sa bea o cafea sau o limonada. Vorbim despre proprietarii de terase din zona Pietei Unirii, care sunt suparati foc pe conducerea Primariei Timisoara, pentru ca municipalitatea le cere bani pentru ocuparea domeniului public, desi le-a promis… facilitati.
La un moment dat, primarul Nicolae Robu le-a promis ca incearca sa le ofere scutiri de impozite sau alte facilitati fiscale pe toata perioada santierului. Intre timp a anuntat ca nu se poate, iar acum le cere bani pentru ocuparea terenului si ii ameninta, fara sa vrea, spune el, cu amenzi si cu desfiintarea teraselor, in cazul in care nu se conformeaza.
„Eu le-am spus, cand am avut o intalnire acolo, ca ma voi interesa daca avem posibilitatea legala sa le oferim scutiri de taxe si impozite locale, avand in vedere santierele din zona. Din pacate, legea nu ne permite sa le asiguram astfel de facilitati si atunci, cand ei au cerut sa-si amplaseze niste mese pe langa ziduri, fara sa afecteze lucrarile, le-am spus ca pot fi de acord cu asa ceva, daca, intr-adevar, firma care a primit in gestiune terenul acum, pe perioada lucrarilor, spune ca nu este afectata. Dupa cum stiti, amplasamentul este predat firmei Romprest, care are sarcina de a executa lucrarile. I-am intrebat pe cei de la Romprest, au raspuns ca nu sunt deranjati, ca-si pot executa lucrarile, chiar daca se pun acele mese, cu conditia sa fie puse pe langa zid, dar asta nu inseamna ca avem dreptul legal sa nu percepem taxe, avand in vedere ca se foloseste domeniul public. Nu ca vrem noi, nu avem dreptul legal. Domeniul este public, dar este la Romprest ca administrare. Primaria incaseaza, pentru ca este proprietatea primariei”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Edilul sustine ca nu se poate proceda in alt fel si ca nu poate inchide ochii, pentru ca legea e lege. In cazul in care patronii refuza sa achite taxa de ocupare a domeniului public – de 2 lei/mp/zi in mai, iunie, iulie si august, 1 leu/mp/zi in martie, aprilie, septembrie si octombrie si 0,50 lei/mp/zi in ianuarie, februarie, noiembrie si decembrie -, inspectorii primariei vor porni in controale pentru a-i amenda. Mai mult, pot ramane si fara mesele si scaunele scoase in santier.
„Daca nu vor sa plateasca, nu putem sa-i mai lasam sa faca operatia asta. Eu nu vreau sa-i amendez, pentru ca imi pare rau de ei, dar daca nu as aplica legea, as fi acuzat de abuz in serviciu. Daca ar fi domeniul meu, eu ii inteleg pe toti acesti proprietari si le-as fi creat toate facilitatile pe care le-as fi putut, pentru ca, intr-adevar, activitatea lor economica a fost perturbata. E o chestiune de bun simt sa recunosti asta, dar legea este lege. In cazul in care Codul Fiscal ne-ar fi permis ca, in astfel de imprejurari, sa-i scutim de taxe locale, fiti siguri ca as fi propus asta, dar nu se poate. Acum, daca ei ocupa domeniul public, nu am posibilitatea sa-i las sa ocupe domeniul public fara sa plateasca. Nu am discutat cu ei aspectul platii, am discutat doar ca, daca nu este perturbat santierul, eu nu am nimic impotriva sa desfasoare aceasta activitate”, a precizat Robu.
Mai multi proprietari de terase sunt decisi sa mearga sa discute cu alesii locali, pentru a le explica clar ca afacerile lor au de suferit din pricina santierului, care este deschis deja de mai bine de 1 an si jumatate.