TIMISOARA. Noile piste de biciclete de pe malurile Begai, trasate cu asfalt rosu, sunt mult prea inguste pentru nevoile biciclistilor timisoreni. O spune un cunoscut biciclist din oras, membru fondator al Timisoara Cycle Chic.
Valentin a parcurs pe bicicleta cateva portiuni din noul traseu de pe malurile Begai. Cum arata dupa o plimbare?
„Pistele si trotuarele de pe malurile Begai sunt o bataie de joc pentru timisoreni. Pe unele portiuni pistele sunt atat de inguste, ca abia poti pedala! Nu mai punem la calcul faptul ca daca apare un biciclist din fata, s-a terminat distractia. Trotuarele sunt la fel de inguste, doua persoane nu se pot plimba in paralel pe unele portiuni. Pistele de biciclete sunt destul de abrupte in unele locuri, rampele acelea nu pot fi urcate de toti biciclistii, puteau fi intinse pe o distanta mai mare. Biciclistii au nevoie de o infrastructura pentru a se putea deplasa civilizat de la punctul A la punctul B, cat mai rapid. Bicicleta trebuie privita si ca mijloc de transport, nu doar de recreere”, a declarat Valentin Pokus-Alex pentru opiniatimisoarei.ro.
Imediat dupa inceperea lucrarilor de reamenajare a malurilor canalului, primarul Nicolae Robu a cerut proiectantilor refacerea proiectului, pe alocuri trotuarele si pistele de biciclete fiind prea inguste. Asa au ramas pe anumite portiuni. Oricum, muncitorii care lucreaza la reabilitarea malurilor Begai mai au mult de lucru, pe ambele parti ale canalului. Din filmulet se vede foarte clar ca pistele sunt intrerupte si nu au inca continuitate.
Lucrarile pentru reabilitarea malurilor Begai au inceput la sfarsitul anului trecut, in luna septembrie. Teoretic, la jumatatea anului 2015 ne vom putea plimba pe malurile Begai, fie pe jos, fie cu bicicletele.
Practic, sunt refacute trotuarele de-o parte si de alta a Begai, sunt amenajate piste de biciclete pe ambele maluri – cu intreruperi pe terenul care nu este al Primariei, la podul de la Piata Badea Cartan, este cumparat mobilier urban – mai bine de 400 de banci, sute de cosuri de gunoi, 40 de gradene, 2 mese de sah, 70 de sezlonguri si altele, sunt fi amenajate 6 fantani, statii de inchiriere biciclete si punti de acces, 2 rampe si platforme pentru interventii de urgenta pe Bega. Valoarea totala a proiectului este de 51,6 milioane de lei, de la UE venind aproape 30 de milioane de lei.