Testare fizica la nivel de Champions League pentru ACS Poli! Vezi la ce probe au fost supusi elevii lui Velcea! FOTO!
Daniela Surulescu
Jucatorii lui ACS Poli au avut posibilitatea sa efectueze o testare fizica, de care nu au parte nici macar echipele de Liga I din Romania. Dotarea pe care o are la dispozitie laboratorul din Timisoara, unde au fost testati elevii lui Velcea fiind unica in tara.
Inainte de vizica medicala obisnuita, jucatorii lui ACS Poli au avut parte in aceste zile de o testare fizica foarte detaliata, care ii va ajuta sa isi imbunatateasca performantele in perioada urmatoare. 26 de fotbalisti din lotul lui Velcea au fost programati vineri si sambata la Laboratorul de testare de efort si analiza biometrica, precum si la Laboratorul de evaluare a performantelor motrice, care apartin de Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Timisoara, unde, cu ajutorul unei aparaturi de ultima generatie au fost supusi unor probe speciale. In urma acestora, staff-ul tehnic va avea la dispozitie detalii edificatoare despre conditia fizica a fiecarui jucator in parte. ”Am hotarat impreuna cu antrenorul sa dam aceste teste, pentru a ne putea da seama de fiecare jucator, la ce nivel este, daca e deficitar la un anumit capitol sau poate pe un anumit membru, sa stim ce avem de imbunatatit. Eu am studiat aceste probe in timpul facultatii, stiam ce se face aici si pot sa spun ca este ca si cum te-ai vedea in cel mai mic detaliu, pe hartie. Te ajuta sa-ti vezi limitele si te poate ajuta si psihic sa le imbunatatesti, te poate motiva. In urma rezultatelor de la aceste teste, jucatorii vor fi impartiti pe grupe valorice in cantonamentul din Antalia si se vor pregati dupa programe diferite. Nici un jucator nu seamana cu celalalt si aceasta testare ne ajuta sa formam grupele valorice in asa fel incat fiecare sa ajunga la un nivel optim de pregatire, sa fie pregatit pentru a juca la potentialul sau maxim si pentru a-si scoate in evidenta toate calitatile. Daca tehnologia ne ajuta, ar fi pacat sa nu profitam. Pregatirea nu insemna numai alergare. Fotbalul de astazi e forta si viteza. Si ce trebuie evidentiat e ca, cu cat creste andurata scade viteza si forta”, a spus Bogdan Merisan, preparator fizic la ACS Poli.
Trei probe, zeci de parametrii numerici
Practic, in cadrul testarilor fizice, jucatorii de la ACS Poli au avut de parcurs trei probe.
Au inceput cu testul de compozitie corporala, unde s-au masurat greutatea, procentul de grasime si masa musculara scheletala, s-au calculat greutatea si compozitia corporala tinta, la care trebuie sa ajunga sportivul, aparatul folosit pentru aceste masuratori, putand da informatii, inclusiv, daca sportivul a avut o anumita accidentare, in ce masura si cat de bine a fost facuta recuperarea. ”Se calculeaza indicele de masa corporala, indicele talie- sold care este important, distributia masei musculare pe trunchi, pe membre, daca este uniforma, urmarim raportul general intre masa musculara si greutatea corporala, procentul de apa din organism, daca exista edeme sau alte probleme. Testele se fac cu usurinta, nu doare, nu se inteapa, in doua minute este gata”, a explicat Mihaela Oravitan, medic specialist in Medicina Sportiva.
A doua proba la care au fost supusi jucatorii lui Velcea a fost cea prin care s-a masurat viteza de reactie la stimuli optici si acustici,reactia complexa care tine de coordonare si care se poate imbunatati, puterea exploziva pentru membrele inferioare( forta in regim de viteza) si pe fiecare membru in parte, pentru a vedea daca exista diferente si unde trebuie lucrat pentru a se compensa, mai ales ca, dupa spusele medicilor, pentru a preveni accidentarile, jucatorul trebuie sa ajunga la o putere apropiata pe ambele membre.
Iar ultimul test, dar si cel mai dificil pentru fotbalisti a fost testarea cardio-pulmonara la efort, unde jucatorii au fost nevoiti sa pedaleze pe bicicleta pana la epuizare cu o masca speciala pe fata, medicii urmarind pe toata perioada testarii mai multi parametrii. ”Este vorba de un test de efort maximal, iar avantajul este ca masoara schimbul de gaze, cat oxigen consuma sportivul, cat dioxid de carbon elimina, iar prin asta putem identifica precis pragul anaeorb sau cat este anduranta sportivul. Putem afla care este consumul lui maxim de oxigen, care ne da precis forma lui fizica actuala. Sunt o serie de parametrii care ne arata cat de regulat respira, care este capacitatea lui la eforturi mici, medii sau mari, daca are probleme de sanatate pe care nu le stie si care pot sa apara. Aflam daca are limitari de efort de cauza pulmonara, respiratorie sau musculara periferica. Sunt 50 de parametrii numerici pe care ii urmarim iar diferenta fata de alte teste este ca aici totul e computerizat si avem parametrii cu trei zecimale, vedem practic si cea mai mica schimbare din cursul unei luni de pregatire fizica. Oferim preparatorului date reale, care pot fi utilizate pentru a imbunatatii performanta sportiva. Se poate eticheta un sportiv nou-venit cum sta fata de media echipei sau un jucator fata de concurentii de pe postul pe care joaca, se poate sti care au performate motrice mai bune”, a explicat doctorul Claudiu Avram.
Desi la inceput unii dintre sportivi si-au imaginat ca pot da bicicleta peste cap, parerile s-au schimbat dupa cateva minute de pedalat.”Multi m-au intrebat cat duce bicicleta, ea duce 1000 de watt, un sportiv cu o inaltime medie merge catre 260, pana la 300 de watt. Nimeni n-a dovedit bicicleta aceasta”, a glumit doctorul Avram.
Dotarea de care dispune laboratorul aflat la Timisoara pe Calea Bogdanestilor este unica in Romania. ”De complexitatea aceasta nu exista nici un alt centru in tara. Pana acum vreo doi ani eram singurii care faceam testare cardio-pulmonara la efort, acum mai exista in cateva spitale, dar din cate stiu in centre de medicina sportiva, chiar si de la Bucuresti, nu exista acest test”, a mai spus dr. Avram.
”Greu dar util”
Desi au marturisit ca nu le-a fost usor sa treaca de testele fizice, jucatorii lui Velcea au recunoscut ca testele le sunt folositoare. ”A fost un test suprprinzator pentru mine, cel putin cel pentru masurarea detentei, a vitezei de reactie nu l-am mai dat niciodata, dar este benefic, sa vedem la ce capacitate suntem fiecare”, a spus Artean.
”E destul de greu, venim dupa o luna de vacanta, dar cred ca e benefic petru toata echipa sa vedem cu adevarat unde suntem, sa stim exact de unde o luam. La un moment dat aveam impresia ca nu mai pot sa respir la bicicleta, e vorba de efort maximal. Nu am mai facut teste la fel ca aceasta, asta de complex. Cuprinde tot ceea ce inseamna un fotbalist profesionist si speram ca acest test sa ne ajute sa promovam in Liga I”, a spus si Goge.
Testele vor fi reluate la revenirea din pregatire
Dupa stagiul de pragtire centralizata din Antalya, jucatorii lui ACS Poli vor trece din nou pe la probele fizice.”Le vom relua pentru a vedea diferentele. Doar asa ne putem da seama daca am lucrat bine, daca suntem la nivelul pe care ni l-am propus”, a mai spus preparatorul fizic, Bogdan Merisan.