Opinia Timisoarei

Timisenii se sinucid pe capete: 3000 de morti in ultimii 5 ani! In 2011, politistii au investigat deja peste 300 de cazuri de suicid

Lipsa afectiunii in mediul familial, parintii care pleaca la munca in strainatate, esecurile in iubire, criza financiara sau pur si simplu depresia. Acestea sunt principalele motive de suicid intalnite la persoanele care au decis sa-si curme zilele in judetul Timis.

Autoritatile se feresc sa declare clar care este numarul exact al tentativelor de sinucidere si al sinucigasilor. Asta pentru ca toate mortile cauzate de suicid sunt considerate morti suspecte, urmand ca dupa incheierea anchetei, care de obicei dureaza mult, sa se dea verdictul final de sinucidere sau omor. In plus, nici spitalele nu raporteaza tentativele de sinucidere. Astfel, in ultimii 5 ani, autoritatile au investigat aproape 3000 de astfel de cazuri. „In primele 7 luni ale anului 2011 au existat 337 de dosare pentru morti suspecte, dintre care 303 au fost rezolvate. In luna august s-au intocmit 55 de dosare de morti suspecte, din care 12 au fost rezolvate. Considerate a fi morti suspecte sunt inecatii, decedatii in case, cei care se arunca de la etaj„, explica pentru www.opiniatimisoarei.ro Andreea Cinteza, purtator de cuvant al IPJ Timis.

_______________________________________________________________________________________

In fiecare an, in Timis se sinucid, in medie aproape 500 de persoane!

Psihologul Mihaela Schiffbeck, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, spune ca in spatele fiecarui gest sinucigas se afla, cel mai probabil, o labilitate de ordin psihic. A ajuns la aceasta concluzie dupa ce, de-a lungul anilor, a indeplinit rolul de negociator in majoritatea cazurilor de amenintare cu sinuciderea cu care s-au confruntat politistii timisoreni, reusind de fiecare data sa-i convinga pe potentialii sinucigasi sa renunte la gestul funest.

Mihaela Schiffbeck

Unul dintre cele mai dificile cazuri rezolvate de Mihaela Schiffbeck s-a petrecut in urma cu sapte ani, in august 2004, cand un student de la Facultatea de Stiinte Economice s-a urcat pe schelele montate in catedrala ortodoxa din Mehala, la peste 30 de metri, de unde intentiona sa se arunce in gol. Dupa patru ore de negocieri, tanarul in varsta de doar 19 ani, din Orastie, a fost convins sa coboare si sa accepte ingrijirile medicale de specialitate.

Niciodata cand ajungi la locul unei potentiale sinucideri nu stii daca va fi bine sau rau. Atunci, in biserica din Mehala, din cauza intunericului, a franturilor de mesaj si a schelelor care se clatinau continuu, cred ca a fost cel mai greu caz de care m-am ocupat vreodata. Daca nu ajungeam la timp, era posibil ca tanarul sa se arunce. in asemenea momente iti trebuie mult calm si stapanire de sine, dar si sa reactionezi la fiecare miscare a celui in cauza. Absolut totul trebuie valorificat, gest sau cuvant, pentru a crea acea punte, de la suflet la suflet. Dialogul a pornit de la ceva foarte negativist – striga la mine, am auzit chiar si cuvinte obscene -, ca in final sa ajungem la un dialog pasnic”, spune pentru www.opiniatimisoarei.ro psihologul politistilor din Timis.

Tentatia sinuciderii poate fi declansata de mai multi factori. Poate fi o labilitate emotionala – depresie, schizofrenie – aparuta pe fondul cautarii sensului vietii si negasirii lui. La tineri, apare varsta cand trebuie sa iei decizii, sa incepi sa desparti binele de rau, sa te disociezi de familie, sa fii pe propriile picioare. In cele mai multe cazuri, la sinucigasi exista antecedente. Amenintari sau confesiuni. Cei care au cunostinta de asemenea tendinte la persoane apropiate, este bine sa anunte un medic. Pentru parinti, este recomandabil sa nu astepte varsta majoratului pentru o comunicare autentica cu propriul copil. Sa inceapa acest lucru de la varste mai mici. Nu trebuie sa-l manipuleze, ci sa-i obtina acordul pentru orice”, a mai adaugat psihologul Politiei Timis, spunand ca saracia si greutatile vietii nu pot fi motive de sinucidere, ci doar coroborate cu altele.

„Luarea vietii insema a nu mai avea timp de pocainta”

Pentru Biserica Ortodoxa Romana, sinuciderea este cel mai mare pacat. Cel care-si ia singur viata pierde orice drept pe lumea aceasta, dar si pe lumea cealalta. Sinuciderea este curmarea vietii proprii. Animalele nu se pot sinucide deoarece ele nu sunt constiente misiunea fata de trupul in care traiesc si de rostul lor in aceasta lume si in viata viitoare. Sinuciderea este cel mai mare pacat fata de sine, caci prin ea omul isi inchide definitiv calea spre pocainta. Sinucigasul da dovada de necredinta sau o credinta bolnava; pacatuieste contra trupului sau care este biserica Duhului Sfanta, si deci nu mai are iertare nici in lumea aceasta, si nici in cea viitoare.

Marius Florescu

Conform referatului biblic, Dumnezeu este Cel care da viata pe pamant, inclusiv pe aceea a omului creat dupa chipul si asemanarea Lui. De aceea omul nu isi poate lua singur viata, nu poate hotari asupra acestui aspect, intrucat pacatuieste fata de Cel care da viata. Luarea vietii insemneaza a nu mai avea timp de pocainta pentru pacatele facute si mai ales pentru acesta din urma, cel mai grav pacat dintre toate„, explica pentru www.opiniatimisoarei.ro preotul Marius Florescu, purtator de cuvant al Mitropoliei Banatului. In viziunea Bisericii Ortodoxe Romane, celor care-si curma viata nu li se mai poate face nici un fel de slujba.

Conform indrumarilor Bisericii noastre, celor sinucisi nu li se face slujba de inmormantare completa, ci prescurata, ca unora care de bunavoie s-au rupt de comuniunea cu Dumnezeu si au ales sa-si ia singuri viata. Totusi, preotii trebuie sa manifeste o grija pastorala aparte fata de familia indurerata si fata de toti cei ramasi in urma celor decedati atat de tragic, pentru a-i mangaia sufleteste, pentru a-i indruma sa-si duca viata totdeauna in comuniune cu Dumnezeu, indiferent de greutatile inerente ale acestei vieti„, a mai declarat preotul Florescu.

“Daca te arunci de la parter nu prea ai vrut sa te sinucizi ! „

Pentru medicii care se confrunta cu cazurile de sinucigasi munca este sisifa. Aproape zilnic la sectia Politraumatologie de la Spitalul Judetean Timis ajung persoane care au incercat sa-si ia viata. Cele mai multe tentative de suicid sunt esecuri, asa ca oamenii ajung la urgente cu maini, picioare rupte sau mutilati pe viata. Desi sunt constienti ca daca o persoana si-a pus in cap sa-si ia viata e greu de adus pe drumul cel bun, medicii isi fac datoria si reusec sa-i repare pe sinucigasi. Din pacate, atat pentru munca lor, cat si a psihologilor seara la stiri afla ca suicidul persoanei a reusit, munca salvatorilor fiind zadarnica.

Daca te arunci de la parter nu prea ai vrut sa te sinucizi. Cei care vor sa se sinucida e clar, aleg sa sara de la etajul 3 si mai sus. Traumele celor care, vorbind cinic nu reusesc sa se siunucida sunt de lunga durata.

Tudor Cojocaru

Pentru cei care aleg varianta spanuzarii de cele mai multe ori nu au sanse sa scape. Pentru restul e mai mult mai greu. Tot cinic vorbind, sansele de sinucid cele mai mari le au cei care se pun in fata trenului, insa nu doar cu picioarele, pentru ca risca sa ramana fara ele si sa fie mutilati toata viata. In cazul lovirii de tren practic moartea este instantanee. Pentru cei care se arunca de la etaj reusita nu este de suta la suta. Cam jumatate reusesc. Pentru acestia este extrem de greu, pentru ca ajung la noi cu fracturi de coloana la noi, cu traume cerebrale, adica cu paralizie si raman toata viata practic niste legume. Va dati si dumneavoastra seama ca se ajung si la traume in familie”, spune pentru www.opiniatimisoarei.ro doctorul Tudor Cojocaru, de la Sectia de chirurgie toracica din cadrul Sectiei Politraumatologie la Spitalul Judetean Timis.

Unul dintre cele mai ciudate cazuri care s-a petrecut la Judetean este al unui tanar care in urma cu cativa ani a incercat sa se sinucida de trei ori. In primele doua cazuri s-a aruncat de la etaj, si-a rupt mainile si picioarele, doctorii l-au reparat si au ajuns ca peste cateva luni sa afle ca acestuia i se implinise visul : reusise sa se sinucida, aruncandu-se in fata trenului. In acest caz medicii s-au luptat sa-i salveze viata barbatului, statul a cheltuit bani multi pentru a-i asigura confortul fizic necesar, insa intr-o singura clipita, tanarul a pierdut totul.

Cazurile de suicid care au socat Timisoara

Cateva zeci de cazuri de suicid au socat in aceast an Timisoara. In marea lor majoritate au fost tineri de pana in 22 de ani care la primul lor contact dur cu viata au clacat. Motivele : un examen pierdut, un esec in dragoste sau chiar convertirea la o alta secta religioasa.

In primavara acestui an fiul unei judecatoare din Timisoara si-a luat viata la doar 19 ani. Tanarul si-a pus streangul la gat si nimeni nu stie care au fost motivele acestei decizii uluitoare.

Un alt tanar, de 28 de ani s-a sinucis la inceputul lunii aprilie aruncandu-se de la etajul al 10-lea dintr-un bloc din zona Dacia. Asta in conditiile in care in aceasi dimineata s-a mai aruncat de la etajul 1 al altui bloc de pe strada Linistei. Cu o saptamana inainte avea sa puna pe pagina de Facebook mesajul „A inceput numaratoarea inversa „, si nimeni nu pricepea la ce se refera. Aveau toti sa afle raspunsul tragic mult mai tarziu. Tot mai tarziu, prietenii si cunostiintele aveau sa afle ca se credea foarte aproape de Dumnezeu si voia sa ajunga in ceruri.

Cel mai recent caz de sinucidere a fost al tanarului de 19 ani de la Liceul Emanuil Ungureanu din Timisoara. Pustiul s-a aruncat de la etajul blocului in care statea doar pentru simplul fapt ca a picat pentru a doua oara examenul de Bacalaureat.

Nu doar tinerii se sinucid. In luna iunie a acestui an un politist de frontiera s-a sinucis la Sannicolau Mare, din cauza unui credit luat din banca pe care nu mai avea cu ce sa-l achite.

Un alt barbat de 60 de ani si-a pus capat zilelor aruncandu-se in fata trenului, iar un alt batran, de 81 de ani si-a luat viata chiar in curtea Spitalului Judetean aruncandu-se de la etajul 9. Motivul ? Inca necunoscut de anchetatori.

Cazurile de morti suspecte in perioada 2006-2010
2006 – 521 de cazuri
2007 – 561 de cazuri
2008 – 531 de cazuri
2009 – 507 de cazuri
2010 – 521 de cazuri

Exit mobile version