Povestea a fost scoasa la lumina de viceprimarul Traian Stoia, care a deslusit misterul: functionarilor din primarie le este frica sa iscaleasca documente! Motivul? Cladirea apartine clanului tiganesc Carpaci.
In urma cu mai multi ani, Vladimir Carpaci a cumparat 4 apartamente dintr-o cladire cu 5 apartamente, al cincilea proprietar refuzand sa vanda. Este vorba despre fostul secretar al Primariei Timisoara, Florin Ciobanescu, care ocupa aceasta functie inainte de sosirea lui Ioan Cojocari.
„In ’99 s-a obtinut o autorizatie de constructie pentru un imobil de pe Mihai Eminescu nr. 6, autorizatie care nu este respectata. Primaria constata acest lucru si amendeaza, conform procedurilor standard, proprietarul. Il obliga sa aduca imobilul la forma initiala. Noul proprietar face modificari substantiale, la mansarda locuind si nevanzand spatiul fostul secretar al primariei, domnul Ciobanescu. In 2001 Primaria ataca in instanta incalcarile legislative si obtine o sentinta prin care proprietarul este obligat sa aduca imobilul la forma initiala sau la plata sumei de 1 milion de lei pe zi (n.r. de lei vechi, adica 100 de lei). In acel moment se intra intr-o nebuloasa legislativa, avand in vedere ca proprietarul nu pune in opera ce a hotarat instanta, dar nici primaria nu reuseste sa puna in opera ce a hotarat instanta. Primaria ar fi avut dreptul de a trece la recuperarea banilor pe care avea dreptul sa ii ceara”, a explicat viceprimarul Timisoarei.
Au mai urmat apoi o serie de procese si chiar si astazi se judeca Primaria Timisoara cu urmasii lui Vladimir Carpaci. Practic, municipalitatea ar fi trebuit sa primeasca de la clanul Carpaci 438.000 de lei pe 12 ani – din 2001 si pana in 2013. Asta inseamna aproximativ 97.000 de euro.
Viceprimarul social democrat Traian Stoia spune ca a vazut ca functionarii din primarie se tem sa semneze acte si crede ca de aceea lucrurile se misca extrem de incet.
„La nivelul primariei am sesizat spaima de care vorbeam, de a lua o decizie sau de a pune semnatura pe un act. Nu-mi dai seama de ce este spaima, eu am incercat sa le explic ca nu se poate intampla nimic rau din moment ce nu faci nimic rau, dar daca ai facut nu stiu ce inainte vreme, avand in vedere restructurarile masive care s-au facut in primarie…”, a spus Stoia.
Intrebat daca le-ar fi teama de trecut, viceprimarul a raspuns senin: „cred ca mai degraba”.
„Persoanele sunt cam aceleasi (n.r. angajatii primariei), putem spune ca aproape in proportie de 98% sunt aceleasi. Faptul ca vin azi doua doamne politiste si ii intreaba ce se intampla… ii sperie. Ei cauta sa paseze responsabilitatea, e foarte dificil sa explic situatia psihologica. Lucreaza in primarie, dar stii cum… ei raspund chiar si la intrebari in asa fel incat sa nu se angajeze cu nimic. Nu spune ca e alba, ca e neagra, ca-i gri. El spune <<avand in vedere ca ti-am mai raspuns acum 2 ani la intrebarea asta, cauta adresa, numarul din 1900 toamna>>. Si tu o sa o cauti sa vezi ca de fapt ti-a raspuns tot atat de ambiguu. Lucrurile se misca putin greu si atunci trebuie sa ii convingem. Simplu, ii chemam si le spunem ce sa faca. Raspund eu, eu semnez singur, n-am nevoie de semnatura lor. Eu sunt seful lor, eu semnez. Sunt specializati suficient, nu cred ca sunt altii mai specializati ca cei de aici”, a incercat viceprimarul sa faca lumina.
Intrebat daca primaria are nevoie de psiholog, viceprimarul Traian Stoia a explicat ca „ar trebui sa aiba”. „Nu stiu daca are, nu m-a chemat pana acum nimeni”, a conchis edilul social democrat.